Японският държавен министър за Окинава и северните територии Тацума Есаки

...
Японският държавен министър за Окинава и северните територии Тацума Есаки
Коментари Харесай

Токио поиска спорни острови

Японският държавен министър за Окинава и северните територии Тацума Есаки откри дребен музей, в който са изложени карти и документи, подкрепящи териториалните искания на страната към нейните съседи Южна Корея и Китай, съобщи Reuters.

Министърът, който дава отговор и за териториалните въпроси, сподели, че за Япония е значимо да усъвършенства метода на разпространяване на информация - както в страната, по този начин и в чужбина, за противоречивите острови, с цел да може японските искания да бъдат разбрани най-правилно и най-широко.

В Националния музей на територията и суверенитета са изложени копия на исторически документи, които съгласно Токио потвърждават, че две ненаселени островни групи, за едната от които претендира и Китай, а за другата - Южна Корея, принадлежат на Япония. Единият архипелаг, намиращ се недалече от остров Тайван, в Япония е именуван Сенкаку, а в Китай - Дяоюйдао. Тайван също предявява искания към него.





Япония отдавна е в спор и с Южна Корея за различен архипелаг от дребни островчета в морето сред тях. Япония го назовава Такешима, а Южна Корея - Докдо. Южна Корея отвори сходен музей в Сеул през 2012 година в поддръжка за своите искания към тази островна група.



Отварянето на японския музей става две седмици преди визитата на японския министър председател Шиндзо Абе в Южна Корея, където той ще се срещне с президента Мун Дже-ин и ще участва на откриването на зимната олимпиада в Пьончан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР