Японският архитект Соу Фуджимото завърши един от най-футуристичните си проекти

...
Японският архитект Соу Фуджимото завърши един от най-футуристичните си проекти
Коментари Харесай

Уникален имот „скрит“ в природата

Японският проектант Соу Фуджимото приключи един от най-футуристичните си планове – музей, отдаден на музиката, затрупан с вълнообразен покрив в градския парк на Будапеща. „ Домът на музиката “ е с разгъната застроена повърхност от 9000 кв.м. В него може да се види историята на музиката през последните 2000 години.

Архитектурният шедьовър е издигнат на мястото на офис постройка и е заобиколен от дървета. Фуджимото е решил фасадата на постройката в стъкло. Надвисналият покрив цели да сътвори у хората чувството все едно са под балдахин.

„ Бяхме очаровани от множеството дървета в градския парк и въодушевени от пространството, основано от тях. Докато дебелият и богат балдахин покрива и пази заобикалящата го среда, той също по този начин разрешава на слънчевите лъчи да доближават до пространствата. Етажите са с отворени пространства и там границите сред вътрешното и външното се размиват, като продължение на естествената среда “, споделя Фуджимото.

Покривът на постройката е посипан със 100 отвора. Някои от тях за запълнени с дървета, а други съставляват светлинни кладенци, които разрешават навлизането на оптимално количество естествена светлина в пространствата. От долната страна на покрива са ситуирани 30 000 геометрични фигури, които имат за цел да имитират част от природата.

„ Домът на музиката “ се състои от три етажа. Това не е инцидентно – всеки от тях има за задача да отразява „ трите придвижвания на музикалната партитура “. На приземния етаж са ситуирани две концертни зали. По-малките от тях ще се употребяват главно за лекции и семинари, а аудиторията със стъклените стени и потенциал 320 души, ще се употребява за музикални осъществявания.

На втория етаж ще има мултимейна библиотека и списък на унгарската поп музика. Там ще се разположат класните стаи и офисите.

Пътят към третия етаж е решен с огромна вита стълба.
`Уникален

`Уникален

`Уникален

`Уникален

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР