Японският алпинист Нобукадзу Курики, който е изгубил върховете на девет

...
Японският алпинист Нобукадзу Курики, който е изгубил върховете на девет
Коментари Харесай

Японски алпинист загина при осмия си опит да изкачи Еверест

Японският планинар Нобукадзу Курики, който е изгубил върховете на девет от пръстите си поради измръзване при предишна експедиция, е умрял по време на осмия си опит да изкачи връх Еверест, съобщи Ройтерс.

Курики е втората жертва на най-високия връх в света от началото на сегашния катерачески сезон, откакто през уикенда 63-годишният македонец Георги Петков почина, изкачвайки осемхилядника.

36-годишният японец е бил открит мъртъв в палатка в лагер 2 на височина 7 400 метра, заяви представител на локалните управляващи.

Japanese climber Kuriki found dead on Everest#Nepal#news#nepalmountainews#mountaineering#Himalayas#JapaneseClimber#NobukazuKuriki#dead#Everesthttps://t.co/zH8LNnJ9nWpic.twitter.com/Yjghoxrt9N

— Nepal Mountain News (@nmountainnews) May 21, 2018

През 2012 година Курики е прекарал два дни в снежна дупка на височина 8230 метра в подножието на Еверест при температури под минус 20 градуса по Целзий. След тази експедиция се е наложило да ампутират върховете на пръстите му.

Властите в Непал разрешиха на 340 задгранични катерачи да опитат да изкачат Еверест в границите на сегашния сезон, който стартира през март и ще продължи до края на този месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР