Японски учени твърдят, че са създали нов вид стъкло, което

...
Японски учени твърдят, че са създали нов вид стъкло, което
Коментари Харесай

Пробив: Японци създадоха материалът на бъдещето

Японски учени настояват, че са основали нов тип стъкло, което се самовъзстановява от пукнатини и строшаване, оповестява английският вестник Guardian.

Стъклото, създадено от лек полимер, наименуван „ полиетер-тиоуреас “, може да заличава пукнатини, когато бъде притиснато с ръка, без да е нужна висока температура за стопяване на материала.

Изследването, оповестено в списание Science от ръководителя му проф. Такузо Аида от университета в Токио, дава обещание самовъзстановяващо се стъкло, което евентуално може да бъде употребявано в екраните на телефоните и други нежни устройства.

Макар че към този момент са основани самовъзстановяващи се гуми и пластмаса, откривателите настояват, че новият материал е първата твърда субстанция по рода си, която може да бъде възобновена при стайна температура.

„ Високата механична издръжливост и способността за самовъзстановяване са взаимно изключващи се неща “, пишат откривателите и допълват, че въпреки да са били основани някои твърди, само че самовъзстановяващи се материали, „ в множеството случаи е належащо стопляне до високи температури от порядъка на 120 градуса по Целзий или повече и реорганизиране на пресичащите им се мрежи, тъй че разчупените елементи да бъдат поправени “.

Новото полимерно стъкло е „ механично доста твърдо, само че умерено може да бъде поправено посредством компресиране на разчупени повърхности “.

Свойствата на стъклото от полиетер-тиоуреас били открити инцидентно от ученика Ю Янагисава, който приготвял материала като лепило.

Той разкрил, че когато повърхността на полимера бъде разрязана, краищата се залепят един за различен, като основават устойчиво обучение посредством ръчно компресиране за 30 секунди при 21 градуса по Целзий.

Допълнителни опити открили, че самовъзстановяващия се материал си връща истинската мощ единствено след няколко часа. Янагисава споделя пред телевизия NHK, че в началото не повярвал на резултатите и повторил опитите си няколко пъти, с цел да удостовери откритието си.

„ Надявам се, че самопоправящото се стъкло ще се трансформира в нов екологичен материал, който ще предотврати нуждата от изхвърлянето му след строшаване “, добавя младежът.

Не за първи път излиза наяве, че полимер може да сътвори самовъзстановяващ се екран за устройства, като смарт телефони. Учени от Калифорнийския университет предложиха потреблението на полимер, който може да се разтяга 50 пъти повече от истинския си размер и да заличава пукнатини в границите на 24 часа.

Производителите на смарт телефони към този момент използваха самовъзстановяващи се материали в устройства. G Flex 2 на LG от 2015 година се оферираше в обвивка на гърба си, която можеше да възвръща дребни драскотини с времето, макар че не успяваше да поправи изцяло по-тежки повреди.

Според проучване, поръчано от компанията iMend през 2015 година, над 21% от британците, притежаващи смарт телефон, живеят със строшен екран. Това е един от най-големите проблеми, наред с късата устойчивост на батерията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР