Японски учени от университета в Хирошима предложиха нова стратегия за

...
Японски учени от университета в Хирошима предложиха нова стратегия за
Коментари Харесай

Откриха нова стратегия за борба с недоспиването

Японски учени от университета в Хирошима предложиха нова тактика за най-благоприятен сън, която да помогне за противопоставяне на умората и сънливостта по време на 16-часова промяна. Според проучването, оповестено в списание „ Scientific Reports “, две къси дремки отстраняват сънливостта по-добре от двучасов сън.


В Япония на медицинските сестри нормално се позволява да спят до два часа по време на нощна промяна, с цел да компенсират разстройството на биологичния часовник. Изследователите анализирали данни от предходни научни писания, с цел да дефинират кой график на сън се бори най-добре с недоспиването и утежняването на когнитивните качества.

Оказало се, че тези, които са подремнали един път в продължение на 120 минути, приключващи в среднощ, са се чувствали сънливи още в четири часа сутринта и през останалата част от промяната си. Участниците обаче, които възнамерявали две дремки - 90-минутна, продължаваща до среднощ, и 30-минутна, завършваща в три часа сутринта - предотвратявали сънливостта до шест часа сутринта. Експертите предлагат да се прибавят спомагателни 30 минути сън сред 5 и 6 часа сутринта, което би отсрочило сънливостта до 7-8 часа сутринта.

Въпреки че всички групи с друг режим на сън са имали доста по-високи равнища на отмалялост сред 4 и 9 ч. сутринта, групата с две дремки е имала по-ниски равнища на отмалялост от останалите. “/БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР