Японски учен откри случайно нов тип стъкло, което се възстановява

...
Японски учен откри случайно нов тип стъкло, което се възстановява
Коментари Харесай

Японец изобрети стъкло, което се възстановява само след счупване

Японски академик откри инцидентно нов вид стъкло, което се възвръща след строшаване единствено с прилепяне на частите дружно, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
До навлизането на новия тип стъкло в производството обаче ще минат години. Юнагисава от университета на Токио описа, че е разкрил новия материал, до момента в който изучавал адхезиви за мокри повърхности. В лабораторен опит той счупил на две направено от него стъкло. След това, когато притиснал две части на стайна температура за 30 секунди, те се слели.
Възстановеното стъкло наподобява много крепко - когато към двата му края бъде закрепена цялостна бутилка, то не се чупи.
Стъклото е органично, близо до акрилното. То се създава от свързване на полимера полиетер и тиокарбамид. Водородната връзка сред тях придава на стъклото самосвързващите се свойства.
Постижението може да удвои и утрои живота на доста стъклени произведения, на автомобилните стъкла и строителни материали. Прототипът обаче не е съвършен, тъй като здравината му отслабва над температура от 40-45 градуса Целзий.
Други учени са показали сходни свойства с каучук и гелове, само че Юнагисава е първият, получил ги с тип стъкло, без да би трябвало авансово да го стопява.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР