Японски специалисти смятат, че консумацията на ферментирали соеви продукти, като

...
Японски специалисти смятат, че консумацията на ферментирали соеви продукти, като
Коментари Харесай

Соевите продукти намаляват риска от преждевременна смърт

Японски експерти считат, че потреблението на ферментирали соеви артикули, като да вземем за пример мисо и натто, е сполучлив способ да се избегне преждевременна гибел.
Били са оценени резултатите от проучвания, които обхванали 42 750 мъже и 50 165 дами на възраст сред 45 и 74 години. Доброволците дали отговор на въпроси, свързани с питателните им привички, метода им на живот и здравословното им положение.
Проучването траяло съвсем 15 години, като за този интервал били взети под внимания смъртните случаи измежду участниците. Оказало се, че потреблението на ферментирала соя понижава с 10 % риска от преждевременна гибел, само че използването на известни соеви артикули, като пожеланото от веганите тофу, не въздейства върху този индикатор. Приемалите мисо и натто мъже и дами по-рядко били наранени от сърдечносъдови заболявания. Същевременно не бил открит никакъв резултат върху риска от рак.
Ферментиралите соеви артикули са с огромно наличие на фибри, калий и биоактивни съставки. С това може да се изясни връзката сред въпросните артикули и понижения риск от преждевременна гибел.
Макар че проучването е наблюдателно, т.е. не открива причинно-следствена връзка, от ден на ден данни демонстрират, че соевите артикули имат благотворно въздействие върху здравето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР