Японски съд оправда трима бивши служители от фирмата, която управлява

...
Японски съд оправда трима бивши служители от фирмата, която управлява
Коментари Харесай

Японски съд оправда трима обвиняеми за АЕЦ „Фукушима”

Японски съд оправда трима някогашни чиновници от компанията, която ръководи нуклеарната централа „ Фукушима”, в единствения углавен развой по злополуката през 2011 година, съобщи Нова телевизия.

Тримата някогашни ръководители от Електроенергийната компания на Токио (TEPCO) бяха застрашени от до 5 години затвор, в случай че бъдат наказани за професионална немарливост, довела до гибел и пострадване. Очаква се скоро съдът да изясни претекстовете си за решението. Вследствие на присъдата десетки протестиращи, в това число някои от района Фукушима, които се събраха преди началото на сесията, показаха противоречие с решението на магистратите.

Тримата мъже са единствените, които са изправени пред наказателно гонене за най-тежката нуклеарна повреда след Чернобил. Сривът в инсталацията беше провокиран от цунами, което се стовари върху оборудването след земетресение с магнитуд от 9 по Рихтер на 11 март 2011 година Официално никой не е регистриран като жертва на прегряването и разтапянето на нуклеарния реактор във Фукушима, макар че цунамито, което го е провокирало, докара до гибелта или безследното изгубване на 18 500 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР