Японски режисьор спечели „Златната палма” на 71-вия кинофестивал в Кан.

...
Японски режисьор спечели „Златната палма” на 71-вия кинофестивал в Кан.
Коментари Харесай

Японският режисьор Хирокадзу Каре-Еда спечели „Златната палма” в Кан

Японски режисьор завоюва „ Златната палма” на 71-вия кинофестивал в Кан. Хирокадзу Каре-Еда беше отличен за кино лентата „ Семеен въпрос” (оригинално заглавие „ Магазинни крадци”, Manbiki kazoku).

Председател на журито, което оценяваше номинираните ленти, беше холивудската звезда Кейт Бланшет.

Тазгодишният фестивал мина под знака на обвиняванията в полов тормоз, раздрусали Холивуд.

Полският режисьор Павел Павликовски получи наградата за най-хубава постановка за мелодрамата „ Студена война” (Zimna wojna). Павликовски е награден в Кан за първи път, само че е притежател на „ Оскар” за най-хубав задграничен филм през 2005 година за черно-бялата драма „ Ида” (Ida).

Ливанская кинематографистка Надин Лабаки получи Наградата на журито за обществената драма „ Капернаум” (Capharnaum или Capernaum) за ориста на децата, жертва на принуждение в раздирания от обществени проблеми актуален Бейрут.

Наградата за най-хубав сюжет беше присъдена на два кино лентата – на италианката Аличе Рорвахер за кино лентата „ Щастливия Лазар” (Lazzaro felice) и на кино лентата „ Три лица” (Se rokh) на иранския режисьор Джафар Панахи,който е и сценарист на кино лентата.

Американецът Спайк Ли, който не е взел участие в Кан от 27 години, бе почетен с Голямата премия (Grand Prix) за BlacKkKlansman.

Политическият филм, в който режисьорът от Бруклин жигосва по едно и също време расизма, крайната десница и президента Доналд Тръмп, стартира с историята на чернокожия служител на реда Рон Столуърт, внедрил се в Ку Клукс Клан през 1978 година, и приключва със събитията в Шарлотсвил във Вирджиния през август 2017 година

Филмът на белгийския режисьор Лукас Донт „ Момиче” (Girl) бе награден със „ Златна камера”. Филмът на фламадеца участваше в програмата „ Особен поглед” и беше отличена и с премията на Международната асоциация на кинокритицитев FIPRESCI (ФИПРЕССИ).

Италианският артист Марчело Фонте бе отличен с премията за най-хубава мъжка роля за бруталната престъпна драма „ Кучкарят” (Dogman) на режисьора Матео Гароне.

Казахстанската актриса Самал Еслямова беше удостоена с наградата за най-хубава женска роля за основната роля в съветския филм „ Айка” на режисьора Сергей Дворцевой, който също е роден в Казахстан – обществена драма, разказваща историята на млада незаконна имигрантка от Киргизстан – Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се пробва да оцелее в жестоката действителност на модерна Москва.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР