Японски лекари установиха, че концентрацията на антитела в тялото на

...
Японски лекари установиха, че концентрацията на антитела в тялото на
Коментари Харесай

Тютюнопушенето намалява ефекта от ваксината на Pfizer

Японски лекари откриха, че концентрацията на антитела в тялото на пациенти, които са били имунизирани против Коронавирус -19 с Pfizer, е най-силно повлияна от два фактора - възрастта и дали пушат. Учените разгласиха резултатите от проучването на medRxiv, представено от БГНЕС.

" Ако пациентите преустановят краткотрайно или непрекъснато пушенето преди имунизацията, ще бъде допустимо да се усъвършенства успеваемостта на имунизацията ", пишат откривателите.

Скоро след експлоадирането на новия вид ковид, лекари и биолози откриха, че хората с диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, както и пушачите, са доста по-често изумени от заболяването от останалите пациенти.

Клиничните изпитвания на първите ваксини против SARS-CoV-2 демонстрират, че някои от тези фактори въздействат негативно върху резултата на имунизациите. По-специално, италиански лекари са открили, че затлъстяването и наднорменото тегло могат да понижат броя на антителата, които пораждат след имунизацията, с два до три пъти.

В ново изследване лекари, ръководени от Митиру Савахата, доцент в Медицинския университет Дзити (Япония), откриват, че пушенето също може да повлияе на имунизациите по сходен метод. По време на работата си те следили равнището на антитела в организма на 400 здравни служащи за дълго време, които били имунизирани с две дози от имунизацията Pfizer. Учените събират кръвни проби от доброволци три месеца след втората доза имунизация и мерят концентрацията на антитела, които могат да се свържат с частиците SARS-CoV-2. Савахата и нейните сътрудници изследват тези данни, като съпоставят разликите в пропорциите на антителата с възрастта на доброволците, техния пол, зависимости и други странични фактори.

Оказало се, че най-силен резултат върху концентрацията на антитела има възрастта на доброволците и дали те са дейни или някогашни пушачи. И двата странични фактора понижават успеваемостта на имунизациите доста повече от други феномени като диабет, затлъстяване, хипертония или съществуване на алергии.

Средно тютюнопушенето понижава концентрацията на антитела със 140-250 стандартни единици, което в някои случаи може да понижи техния дял с към 30-50% спрямо равнището при мъжете и дамите на същата възраст, които в никакъв случай не са употребявали тютюневи произведения в предишното. Тютюнопушенето има изключително отрицателен резултат върху успеваемостта на имунизацията при възрастни, чието тяло в началото съдържа релативно малко антитела.

В същото време учените откриха, че даже скорошно преустановяване на тютюнопушенето е довело до обстоятелството, че делът на антителата в тялото на някогашни пушачи не е понижен толкоз, колкото тези на тези японски лекари, които са траяли да употребяват тютюневи произведения. Тази характерност би трябвало да се вземе поради при осъществяване на всеобща имунизация на популацията, обобщиха Савахата и нейните сътрудници.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР