Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските

...
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските
Коментари Харесай

Японци направиха уникален експеримент за маските с манекени - какво показва?

Японски откриватели са провели неповторим опит, който демонстрира, че маските могат да предложат отбрана от частици на ковид, пренасяни по въздуха, само че даже професионалните защитни покрития не отстраняват напълно риска от заразяване, оповестяват Ройтерс и ТАСС.

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекени, обърнати една към друга и сложени на разстояние 50 сантиметра. Едната глава, снабдена с разпръсквач, симулира кашляне и изхвърля действителни коронавирусни частици. Другата имитира естественото дишане и е снабдена с камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Памучна маска понижава поглъщането на вируси от главата на приемника с до 40 % спрямо неналичието на маска. Маска N95, употребена от медицински експерти, блокира до 90 %. Въпреки това, даже когато професионалната маска е прикрепена към лицето с лепенка, някои вирусни частици съумяват да се " прокраднат " .

Когато са прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират над 50 % от вирусното предаване.

Поставянето на хирургически маски и на двата манекена понижава броя на вирусите, попадащи в тялото с 80 %, само че не отстранява изцяло опасността от зараза.

" Наблюдава се синергичен резултат, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носят маски ", означават откривателите.

Все повече здравни специалисти стигат до консенсуса, че вирусът, който предизвиква заболяването Ковид-19, може да се популяризира по въздушен път. Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) преработиха своите насоки този месец, с цел да укажат, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР