Японски изследователи са монтирали високоговорител върху високоскоростен влак, който издава

...
Японски изследователи са монтирали високоговорител върху високоскоростен влак, който издава
Коментари Харесай

Не сте виждали такова чудо! Японски влак лае като куче, за да гони елени

Японски откриватели са инсталирали високоговорител върху високоскоростен трен, който издава звуци, наподобяващи джавкане на куче и плач на елен, с цел да предотвратят злополуките с диви животни по железопътните линии, съобщи Би Би Си.

Според японския ежедневник " Асаши Шимбун ", комбинацията от звуци, основана, с цел да прогонва елените от железопътните релси, е понижила трагичните произшествия с над 40%.

Служители на японския Институт за механически проучвания на железниците (RTRI) оповестиха, че трисекунден плач на елен притегля вниманието на животните, до момента в който 20 секунди кучешки лай са задоволителни, с цел да ги прогонят.

Изследователите настояват, че са провели проби през нощта, когато елените нормално се събират към железопътните линии, които са посочили, че новата система води до понижаване на половина на броя на дивите животни, които доближават релсите.

Ако от институтът потвърдят успеваемостта на системата, тя ще бъде приложена под формата на статични станции с високоговорители в регионите, където елените са постоянно срещани, като звуците няма да доближават до места, където живеят хора.

Храненето на елените включва огромна доза желязо, което кара животните да облизват релсите, поради стоманените стърготини, които се образуват при триенето на влаковите колела по линията.

Японското министерство на превоза заяви, че през 2016 година са били регистрирани рекордните 613 случая, в които трен удря елени или други диви животни, вследствие на които се е стигнало до 30 минутни закъснения в разписанието.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР