Японски изследовател е разработил случайно нов тип стъкло, който може

...
Японски изследовател е разработил случайно нов тип стъкло, който може
Коментари Харесай

Японски учен създаде самозалепващо се стъкло


Японски откривател е създал инцидентно нов вид стъкло, който може да бъде ремонтирано просто като бъдат притиснати една към друга частите, откакто то се счупи, заяви Агенция Франс Прес.

Откритието слага началото на пътя към основаване на извънредно издръжливо стъкло, което може да утрои живота на ежедневните артикули като прозорци на коли, строителни материали, аквариуми за риба и даже тоалетни седалки.

Ю Янагисава, откривател по химия в университета в Токио, направил пробива инцидентно, до момента в който проучвал лепила, които могат да се употребяват на мокри повърхности.

При проява в лаборатория пред кореспонденти от Агенция Франс Прес Янагисава счупи проба от стъкло на две части.

След това той задържал двете части по линията на счупването дружно за към 30 секунди, до момента в който стъклото единствено възвърне цялостта си и съвсем закупи истинската си форма.

За да показва здравината, ученият окачи съвсем цялостна бутилка вода на парчето стъкло, и то останало непокътнато.

Органичното стъкло, направено от вещество, наречено полиетерни тиоуреи, е по-близо до акрилното, в сравнение с до минералното стъкло, което се употребява за домашна посуда и за смарт телефони.

Други учени са показали сходни свойства благодарение на гумени или гелообразни материали, само че Янагисава е първият, който показва независимо лекуващо раните си стъкло.

Тайната се крие в тиоуреята, която употребява водородно свързване, с цел да направи краищата на разрушеното стъкло самозалепващи се, демонстрират изследванията на японския академик. Според него откритието евентуално ще помогне да се удължи два-три пъти живота на стъклото, който в този момент продължава 10-20 години./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР