Японската йена (JPY) е подложена на продължителен натиск от страна

...
Японската йена (JPY) е подложена на продължителен натиск от страна
Коментари Харесай

Японската йена продължава да се срива срещу долара, достигайки 33-годишно дъно

Японската йена (JPY) е подложена на нескончаем напън от страна на главните международни валути, основно заради другите парични политики.

Докато Япония поддържа ултрадесни позиции в изискванията на възходяща инфлация, Федералният запас на Съединени американски щати и други централни банки поредно покачват лихвените проценти от март 2022 година насам.

Това парично противоречие докара до постигане на йената до съвсем многогодишно дъно, като на 31 октомври JPY спадна до 151.7, доближавайки се до границата от 152 пункта – равнище, невиждано от над 33 години. На 1 ноември обаче японската валута означи леко възобновяване, като все още на правене на отчета USD/JPY се търгува към 151.2.

Този скорошен спад на японската йена последва ново политическо решение на Японската централна банка (ЯЦБ). По-конкретно централната банка реши да отслаби контрола си върху доходността на облигациите, с цел да разреши на доходността на 10-годишните държавни облигации да надвиши прага от 1%. BOJ разясни, че 1% служи като референтна точка, а не като непоколебим таван.

Въпреки че по-високите лихвени проценти нормално биха подтикнали йената, форекс трейдърите продаваха валутата заради това, което не се случи. Решението на BOJ не даде явен знак за стягане на паричната политика, защото не отстрани горната граница на доходността и резервира основната си краткосрочна цел за лихвените проценти на равнище -0.1%.

В отговор на спада на йената основният валутен чиновник на японското Министерство на финансите предизвести, че управляващите са подготвени да се намесят на валутния пазар, с цел да поддържат валутата, в случай че е належащо.

Освен това данните от вторник демонстрираха, че обратно на спекулациите държавното управление се е въздържало от интервенции на пазара през октомври, което в допълнение ускори увереността на продавачите на йени.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР