Японската сонда "Хаябуса 2" успешно кацна на астероида Рюгу с

...
Японската сонда "Хаябуса 2" успешно кацна на астероида Рюгу с
Коментари Харесай

НАСА поздрави Япония за успешното кацане на астероид

Японската сонда "Хаябуса 2 " сполучливо кацна на метеорита Рюгу с диаметър 900 метра, който се намира на 340 милиона километра от Земята, с цел да събере проби от скалистата му повърхнина, оповестяват международните организации, базирайки се на Японската галактическа организация (ДЖАКСА).

Ръководителят на плана Юичи Цуда, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция, заяви, че кацането е осъществено при допустимо "най-добрите условия ".

Непосредствено след позиционирането си върху повърхността на Рюгу, сондата "Хаябуса 2 " е изстреляла снаряд в повърхността на астериода, и е събрала проби, които би трябвало да върне на Земята за разбор. След сполучливото привършване на задачата галактическият уред ще се завърне в орбита към Рюгу, където ще остане до края на годината.

ДЖАКСА възнамерява още спускания на повърхността на метеорита.

По мотив сполучливото кацане шефът на НАСА Джим Брайдънстайн поздрави в Туитър японските си сътрудници. "Поздравления за ДЖАКСА за сполучливото кацане и събиране на проби. НАСА се надява в бъдеще, след приключването на личната й задача за връщане на проби от метеорит, да съпостави данните и да ги показа с Япония ", гласи туитът на Брайдънстайн.

НАСА чака сондата й "Озирис-Рекс ", чиято цел е да върне на Земята проби от астериода Бену, да се завърне през 2023 година Завръщането на японската сонда "Хаябуса 2 " с пробите от Рюгу се чака в края на 2020 година

Японската сонда с тегло близо 600 кг беше изстреляна през декември 2014 година от космодрума Танегашима, ситуиран на едноименния остров в префектура Кагошима. "Хаябуса 2 " доближи метеорита Рюгу през юни предходната година. Първоначално беше планувано сондата да кацне на повърхността му през октомври. Кацането не се реализира, защото се оказа, че повърхността е по-скалиста от предстоящото.

Сондата "Хаябуса 2 " ( "Сокол 2 ") съставлява модифицирана версия на първия уред със същото име, който за първи път в историята съумя да достави на Земята проби от различен галактически обект, с изключение на Луната - от метеорита Итокава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР