Японската префектура Окинава поставя рекорди за най-много живи столетници. Най-южната

...
Японската префектура Окинава поставя рекорди за най-много живи столетници. Най-южната
Коментари Харесай

Японската префектура Окинава

Японската префектура Окинава слага върхове за най-вече живи столетници. Най-южната японска префектура е формирана от 160 острова, намиращисе в Източнокитайско море. Климатът е субтропичен. Тези острови крият най-големия брой столетници в света - цели 76 на 100 хиляди поданици население.



Пред Военновъздушни сили тайната на дългия си живот разкрива Емико - преди да стане основен готвач, тя е работила като диетолог. Тя живее в Огими - село с население от 3000 поданици, известно с рекордния си брой столетници.

Следвайки рецептите на старейшините си, Емико основава меню за дългоденствие, учредено на сезонните зеленчуци.

" Готвим това, което отглеждаме в зеленчуковата градина, а на клиентите се сервира незабавно. Нашият метод на живот се базира на това зеленчуковата градина и кухнята да са доста тясно свързани, а храната да бъде свежа ", споделя Емико.

Средната възраст там е 91 години.

Друга част от столетниците към момента води деен метод на живот - към момента работят като танцьори, създават тофу, управляват разнообразни асоциации. -->

" Не се опитваме да живеем оптимално дълго, то се случва естествено. Всички се събираме, смеем се и плачем дружно. Това е хубавото. Това е, което има значение ", споделят локалните.

Другата загадка на острова е скрита в необикновен вид лимон, наименуван шикуваса . Именно градът на дълголетниците - Огими, е най-големият експортьор в света. А възрастните обожават горчивия сок на шикуваса, който има и противовъзпалителни свойства.

Независимо от 103-годишната си възраст, Татики Шиншпуку продължава да грижи за градината си. Купил я, когато се пенсионирал, с цел да има занимавка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР