Японската нация се слави със своята силна организираност и йерархичност.

...
Японската нация се слави със своята силна организираност и йерархичност.
Коментари Харесай

Какво е какебо - чудодейният японски метод за спестяване на пари

Японската нация се слави със своята мощна организираност и йерархичност. В основата си методът Какебо се показва в това да следите къде отиват парите ви през месеца, като водите доклад на всеки изхарчен или икономисан лев в дневник. Kaкебо не е предопределено да лиши човек от всичките му наслади в живота. По-скоро става въпрос за смяна на неприятните привички посредством съзнателни и постепенни вътрешни промени.

Kaкебо се превежда от японски като „ книга за домашно счетоводство “. Терминът е въведен от първата японска журналистка Хани Мотоко през 1904 година Kaкебо е елементарен метод за ръководство на вашите финансови запаси. Да се ​​отървете от неприятните финансови привички не е по никакъв начин елементарно. Отчасти, тъй като любовта към извършването на покупки има дълбоки корени в всекидневието на индивида, а постоянно в покупките ни има и прочувствен аспект.

За благополучие в продължение на повече от 100 години методът съумява да потвърди своята успеваемост при взимане на по-разумни финансови решения.

 жена пари iStock

Без технологии, единствено бележник и писалка

Както всяка друга система за бюджетиране, какебо е основана да помогне на човек да разбере отношението си към парите, като употребява записи на всички входящи и изходящи финансови потоци. Но това, с което се откроява е отхвърлянето на всевъзможен програмен продукт. Тази техника акцентира значимостта на физическия запис на нещата като медитативен метод за разбор и наблюдаване на разноските ви.

Проучванията неведнъж демонстрират многото преимущества на ръчния запис – той способства за позитивни промени в живота, стимулира човек да бъде по-осъзнат и да се концентрира върху сегашното, като в същото време схваща всички аргументи, които го подтикват да харчи пари безсмислено.

Според какебо, преди да купите някаква движимост, която не е от значително значение, или движимости, които купувате импулсивно, би трябвало да си зададете следните въпроси:

Мога ли да мина без тази движимост?
Мога ли да си я разреша въз основа на финансовото си състояние?
Наистина ли ще я употребявам?
Имам ли място за нея в къщата?
Къде я видях за първи път? В магазина, който отидох от досада?
Какво е прочувственото ми положение през днешния ден? Спокоен ли съм Стресиран ли съм? В празнично въодушевление? Чувствам ли се под стрес?
Какви усеща ме карат да купя този продукт? Щастие? Наслада? Безразличие? Колко дълго ще продължи това възприятие?


 пари Pexels

В допълнение към обстоятелството, че методът какебо помога да следите финансите си, също по този начин кара хората да се замислят за претекстовете на своите покупки. В резултат на това хората стартират да взимат по-бързи, по-умни и уравновесени решения за харченето на пари за избрани неща. Вместо да изисква нещо коренно от индивида, задачата на какебо се състои в това да промени неприятните му привички посредством съзнателни и постепенни вътрешни промени.

Вижте в галерията ни разпоредбите, които би трябвало да следвате, с цел да изпълнявате вярно метода какебо и да пестите пари сполучливо!
Правилата на метода Какебо 6 фотоси  Правилата на метода Какебо  Правилата на метода Какебо  Правилата на метода Какебо  Правилата на метода Какебо
Прочети повече за своите финанси ТУК >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР