Японската културна традиция оригами позволява да сътворим цял свят от

...
Японската културна традиция оригами позволява да сътворим цял свят от
Коментари Харесай

Оригами

Японската културна традиция оригами разрешава да сътворим целия свят от хартия. Фигурите изобразяват животни, птици, риби, геометрични форми, хора, кукли, играчки и маски.
 
 Gulliver/Getty Images

Корените на това изкуство са още в Древен Китай, родината на хартията. Въвеждането на хартиеното произвеждане в Япония съответствува с развиването на локалната вяра (шинтоизма), а практиката на нейното огъване се появява като параден обред. Векове по-късно оригами се трансформира в интензивност за свободното време и форма на изкуството. Може би по тази причина през днешния ден битува схващането, че точно Япония е „ дом на оригами ”.
 
 Gulliver/Getty Images

В Япония майсторски направените фигури с прибавени цветове и копринени конци за декорация са на висока респект. Празниците там наложително се празнуват с цветни оригами, направени от фамилията. На детските рождени дни да вземем за пример се сгъват толстолоб - риба, която плува против течението. А изборът на фигура не е инцидентен - тя показва мощ и самонадеяност, непримиримост на характера.-->
 
 Gulliver/Getty Images

Първата книга с модели на оригами била оповестена през 1764 година и съдържала 13 церемониални прегъвки. Малко по-късно се появява и втора книга - " Прегъването на хиляда жерава " (1797 г.), където моделите към този момент възпроизвеждат избрани форми.
 
 Gulliver/Getty Images

След края на Втората международна война оригами излиза отвън рамките на Далечния изток и превзема целия свят. Простите (или по-сложни) хартиени фигури се трансформират в желан подарък, когато някой желае да изрази автентичност и персонално отношение.
 
 Gulliver/Getty Images

Класическото оригами се прави от квадратен лист хартия. Може да бъде формирано от един или повече листове с друга величина, форма, цвят и дебелина. Трудността на тези творби на изкуството може да бъде от няколко елементарни прегъвки до стотици сгъвания.
 
 Gulliver/Getty Images

Именно това прави оригами изкуството униклано - без ножица и лепило, единствено с лист хартия може да създадем цялостен нов свят.
 
 Gulliver/Getty Images

И до през днешния ден всяко лято в Япония провеждат и специфичен оригами фестивал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР