Японската космическа сонда Хаябуса 2 (Сокол 2) навлезе в завършващия

...
Японската космическа сонда Хаябуса 2 (Сокол 2) навлезе в завършващия
Коментари Харесай

Японска космическа сонда дебне малък астероид

Японската галактическа сонда Хаябуса 2 (Сокол 2) навлезе в завършващия стадий от своя полет към метеорита Рюгу, на който би трябвало да кацне, заяви японската галактическа организация ДЖАКСА (JAXA), съобщи БГНЕС.
На 3 май, както оповестява Киодо, е изключен главният йонен мотор на сондата. Направлението на придвижването в последния стадий ще се дава от спомагателния мотор с химическо гориво. Към метеорита апаратът би трябвало да се приближи сред 21 юни и 5 юли.
Рюгу е канара с диаметър едвам 900 м. Той се намира сред Земята и Марс. Сондата би трябвало да вземе проби и да ги донесе на Земята.
По данни на ДЖАКСА галактическият уред, който сполучливо поправя орбитата си без никакви изключителни обстановки, продължава пътя си към метеорита, почнал през декември 2014 година. Част от пътя си Хаябуса две се движеше по хелиоцентрична орбита (около Слънцето).
След като вземе проби от повърхността, той би трябвало да се върне на Земята през 2020 година. Учените допускат, че в образците може да се съдържат органични субстанции и вода, което може да помогне в разгадаването на пътя на живота във Вселената.
Хаябуса 2 тежи към 600 кг. Той е модифицирана версия на първия " Сокол ", който стана първият в историята на науката уред, съумял да достави на Земята материали, събрани на повърхността на галактически обект, друг от Луната. През май 2003 година той потегли към отдалечения на 336,5 милиона км метеорит Итокава, на който съумя да се приземи през ноември 2005 година. Устройството отдели и прибра от повърхността парченце от небесното тяло. Завръщането на безпилотния уред обратно се оказа пред неуспех поради поредност от механически повреди, в това число и отвод на мотора. За известно време той се смяташе за загубен. Но при започване на 2009 година специалистите от ДЖАКСА съумяха да съживят двигателната система и придвижването на сондата бе обновено.
На 13 юни 2010 година „ Хаябуса” се приближи до Земята и изстреля капсула за приземяване, в която имаше проби от пясък и прахуляк. За 7 години сондата направи най-дългото в историята на човечеството пътешестване с връщане - 6 милиарда километра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР