Японската компания се стреми да запази добри позиции в Северна

...
Японската компания се стреми да запази добри позиции в Северна
Коментари Харесай

Toyota сключва стратегически сделки в САЩ и Китай

Японската компания се стреми да резервира положителни позиции в Северна Америка и да се развива в Китай.

Бъдещото разгръщане на Toyota е улеснено от размразяването на връзките сред Китай и Япония, само че усложнено от комерсиалните политики на Тръмп. Това кара японската компания да балансира при вземането на капиталови решения. През предишния месец Toyota заяви за две вложения в Съединени американски щати, които не са огромни по мярка, само че доста значими за стратегическото обмисляне.

След това автопроизводителят разгласи, че ще сътвори проучвателен център за зелени технологии взаимно с китайския Tsinghua University. От Toyota споделиха още, че ще обезпечат на Foton, дъщерна на държавната автомобилна компания BAIC, технология за горивни кафези за рейсове, оповестява Reuters.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Мотивите

Снабдяването с тези технологии е жест на благосклонност към Пекин от Toyota, която желае да продължи да се разраства в Китай, споделя изпълнителният шеф Акио Тойода.

Обявяването на вложенията в Съединени американски щати пък е тактика, посредством която се цели да се избегне гневът на американския президент Тръмп, отбелязва Reuters. В свое изказване Тойода признава, че " в международен мащаб би трябвало да реализираме добър баланс сред Китай и Съединени американски щати. Трябва да заобикаляме основаването на врагове ".

Анонимен източник разказва тази стъпка като " забележителен ход за ориентиране на фокуса към Китай " - пазар, на който Toyota е надалеч зад водачите в промишлеността Volkswagen (VW) и General Motors (GM).

Търговската война сред Вашингтон и Пекин

Тръмп заплаши да наложи мито от 25% при вноса на коли и през предходната седмица за следващ път разгласи, че някои от тези транспортни средства и елементи съставляват опасност за националната сигурност. Официално решение за митата ще бъде взето след 6 месеца.

В отговор от Toyota оповестиха, че те са " главен запас за американските консуматори, служащи и автомобилната промишленост ".

Toyota и Съединени американски щати

На 14 март Тойода разгласи инвестиция от 749 млн. $ в индустриални мощности и работни места в Съединени американски щати, договорка, която той дефинира като " основна " стъпка, преди да опита да се разшири в Китай. При представянето на плана Тойода акцентира, че сумата е помогнала за увеличение на петгодишния капиталов проект от 2017 година от 10 милиарда на 13 милиарда $.

В деня след оповестяването на инвестицията Тойода даде обещание на бизнес събитие във Вашингтон, че " без значение в каква посока ще ни води полемиката Toyota няма да напусне Америка ".

Toyota и Китай

Toyota държи 14% от американския авто пазар, в Китай изостава от водачите VW и GM. На японската компания се падат 5.3% от пазара във втората по величина стопанска система в света. Тя е продала в Китай 1.49 млн. автомобила през предходната година, което е по-малко от половината от резултатите на VW и GM.

Японската компания цели да усилва продажбите си с 10% всяка година през идващите пет или шест години - почти до 3 млн. автомобила годишно доникъде на 2020 година, споделя неизвестен снабдител на части за Toyota.

Преди Китай беше сложен пазар за японските компании заради дипломатическите проблеми, подбудени от разногласието за островите Сенкаку. Toyota стартира гладко да уголемява активността си в Китай от май предходната година, когато беше формалното посещаване на китайския министър председател Ли Къциян в Япония.

Toyota си сложи за цел да усили производството си до 120 хиляди транспортни средства в заводите си в Тиендзин и Гуанджоу. Освен това японската компания уголемява дистрибуторската си мража в Китай.
" Ние имаме цялостна поддръжка на китайското държавно управление, само че не би трябвало да го одобряваме за даденост и би трябвало да продължим да поставяме непрекъснати старания ", споделя Тойода.

За разлика от оповестените цели на автомобилопроизводителя в Съединени американски щати Toyota съвсем не оповестява за проектите си в Китай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР