Японската компания Panasonic действа по разработката на нова батерийна клетка

Японската компания Panasonic действа по разработката на нова батерийна клетка ...

Panasonic надмина прогнозите, докато работи по новата батерийна клетка за Tesla.


Японската компания Panasonic действа по разработката на нова батерийна клетка за Tesla, докато доразвива партньорството си с американския играч, предава Ройтерс.

Новата батерийна клетка – по-голям цилиндричен формат, наречен 4680, който може да съхранява повече енергия и който е по-лесен за производство, е ключов за постигане на целта за съкращаване на разходите за батерии наполовина и за почти стократно увеличение на производството на батерии до 2030 г.

„Имаме значително ноу-хау за тази батерия“, обяви главният финансов директор на Panasonic Хироказу Умеда по време на брифинга, след като компанията отчете 11% увеличение на оперативната печалба за второто тримесечие и надмина прогнозите на анализаторите.Още по темата

„Започнахме да работим по него веднага след Battery Day на Tesla през септември и същевременно се подготвяме да пуснем прототип на производствена линия“, допълни той.

Решението на Panasonic да работи по нова клетка за Tesla беше взето след като добрите продажби на електромобилите на компанията стабилизираха печалбата. Това се случи след няколко години, в които съвместното предприятие на двете компании в Невада се сблъскваше с проблеми и закъснения от американския партньор.

Умеда обяви още, че компанията е решила да пусне допълнителна продуктова линия в завода в Невада от следващата година, което ще увеличи общия капацитет на завода с около 10% до 38-39 гигаватчаса годишно до 2022 г.

„Целим марж на печалбата от около 5% за нашия бизнес с батерии с Tesla в рамките на две до три години“, допълва той.

Оперативната печалба на Panasonic за периода от юли до септември е нараснала до 92,8 млрд. йени (886,34 млн. долара), спрямо 83,9 млрд. йени година по-рано.

Източник: investor.bg