Японската история може да се похвали с редица пълководци и

...
Японската история може да се похвали с редица пълководци и
Коментари Харесай

Японският самурай, който изненада дори смъртта

Японската история може да се похвали с редица пълководци и още повече подвиг. История за непобедимите бойци, оповаващи се на изкуството на войната и етиката. Може да откриете редица имена, Япония е много богата в това отношение, само че мъчно бихте могли да срещнете самурай, който напуща победоносно бойното поле и се ориентира към дипломацията и политиката. Историята на Хонда Хейхачиро е тъкмо такава. Воденето на борби съумява да го трансформира в един от четирите божествен генерала на Токугава.

Макар и войните да не били толкоз чести, самураят, който по-късно ще бъде прекръстен на Тадакатсу – комбиниране на думите тада или „ просто “ и катсу означаващ „ победи “ – този самурай постоянно е бил прочут с това, че в никакъв случай не се връща ранен от бойното поле. Възможно е това да е малко пресилено от японските историци, само че съгласно архивите, името му се е употребило с голямо благоговение измежду враговете му. По време на своята военна кариера, Хонда Тадакатсу е спряган за самурай на самураите, както и най-хубавият самурай на изток. И в случай че това не е задоволително за изковаване на именитото му име, мнозина споделят, че той неведнъж съумява да изненада даже гибелта.

 Armor_of_Honda_Tadakatsu

Снимка: By Unknown – 家康忠勝両公三百年祭事務所編『家康忠勝両公三百年祭紀要』家康忠勝両公三百年祭事務所、1915年。National Diet Library Digital Collections: Persistent ID 1907077, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73452024

Нито един самурай не получава такива похвали, в случай че зад тила си няма сходни подвизи. По време на това гонене Хонда заповядва на 30 от неговите бойци да заемат бойни позиции и самоуверено провокира нападащите го сили. По калкулации в този миг съперникът го превъзхожда в борба 50-60 към 1. Когато Тойотоми вижда по какъв начин самураите се приготвят за нахлуване, отхвърля да ги нападне и не разрешава борбата да се организира.

Хонда постоянно употребявал черна броня и впечатляващи еленски рога. Дръзката бойна декорация има две особени приложения. Първото е, че по този начин мнозинамогат да го виждат на бойното поле и надлежно основава нужният боязън в съперника, а втората причина е обвързвана с уважението към елените. Историята с елена е също почтена за почитание. По време на борбата за Окехазама, Хонда би трябвало да се завърне в замъка. Хонда счита, че това е знак от природата и затова взема решение да почете жеста на животното и слага рогата на своя военен шлем.

Като почитан конкурент на бойното поле, този самурай продължава да се бори и след 50-те години. Когато се води борбата за Секигахара, той идва на бойното поле с още 500 самурая. Дори и на 57-годишна възраст, той продължавал да изпитва потребност да приключи своя самурайски дълг.
Враговете му се надявали, че най-сетне ще могат да победят легендата.

Според архивите, самураят е взел участие в почти 55 борби и си е тръгвал от бойното поле без нито една рана. Неговият край може да бъде считан за чудноват. Самураят сече дърва в гората, когато се наранява самичък. Осъзнавайки, че е на възраст, не търси помощ и взема решение, че е време да завърши живота си. И по този начин на 63-годишна възраст умира от своето лично острие, забранявайки на някой различен да се окичи с тази популярност.
Хонда Тадакатсу е историческа персона с изключително наличие в японския фолклор, някои анимета и даже видео игри. Там най-често се изобразява качен на правилния си кон и носещ своето дълго копие. Също по този начин се счита и за един от феодалите, които сполучливо ръководят земите си и се оправят чудесно с дипломацията и политиката по това време.

 Honda_Tadakatu

Снимка: By 不明。 unknown – 良玄寺所蔵品。現在は千葉県立中央博物館大多喜城分館にある。, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3397023

Някога Хераклит е споделил, че цивилизацията се движи от изток на запад и най-вероятно думите му могат да бъдат истина, изключително откакто обърнем внимание на борбата за Нагашино. Точно там Хонда командва мускетите и основава съвършена бойна тактика за новото далекобойно оръжие. Първите стрелкови оръжия са извънредно сложни и некачествени за приложимост.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР