Японската икономика навлезе в рецесия и пандемията вероятно ще влоши

...
Японската икономика навлезе в рецесия и пандемията вероятно ще влоши
Коментари Харесай

Японската икономика изпадна в рецесия за първи път от 4 години

Японската стопанска система навлезе в криза и пандемията евентуално ще утежни в допълнение обстановката, съобщи CNN Business.

Третата по величина стопанска система в света се е свила с 0,9% за интервала януари-март спрямо предходното тримесечие, сочат данните на държавното управление. Въпреки че резултатът е малко по-добър от прогнозата за спад от 1,2% от анализаторите на Refinitiv, това е второ следващо тримесечие на спад, което значи, че страната навлезе в криза.

На годишна съществена спадът е 3,4%.

Икономиката на Япония изпитваше компликации още преди пандемията: В края на минлата година икономическата интензивност се сви, защото страната усвои нарастването на налога върху продажбите и се изправи против следствията от Тайфуна Хагибис - мощна стихия, която засегна страната предходната есен.

И макар че епидемията стартира да тежи върху страната при започване на 2020 година, анализаторите предизвестиха, че през първото тримесечие на годината Япония няма да улови цялостния резултат от пандемията.

" Резкият спад на производството през първото тримесечие допуска, че разпространяването на вируса е нанесло забележителен удар върху икономическата интензивност през март ", написа в научна записка в понеделник Том Лиърмут, японски финансов икономист. Той сподели, резултатите през второто тримесечие ще са " доста по-лоши ", прогнозирайки намаляване от 12% през него.

Частното ползване, което способства за повече от половината от стопанската система на Япония, спадна с 0,7% още преди държавното управление да разгласи изключително състояние.

" Това е единствено върхът на айсберга ", сподели Лиърмут. " Април и май ще са надалеч по-зле. "

Износът, който съставлява 16% от стопанската система на Япония, се е свил 6% през тримесечието. Това е най-резкият спад в този бранш от 2011 година, когато в страната земетресение и цунами нанесоха съществени вреди.
Междувременно японското държавно управление към този момент разгласи пакет от тласъци за към 1 трилион $, с цел да отбрани стопанската система от последствията, породени от пандемията. Това е еквивалент на към 20% от годишната продукция на Япония.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР