Японската Hitachi Ltd. ще купи 80,1 % от електроенергийният бизнес

...
Японската Hitachi Ltd. ще купи 80,1 % от електроенергийният бизнес
Коментари Харесай

Hitachi купува 80 % от електроенергийният бизнес на шведско-швейцарската АВВ


Японската Hitachi Ltd. ще купи 80,1 % от електроенергийният бизнес (секторът Power Grids или Енергийни мрежи) от шведско-швейцарската ABB Ltd., като цената на подразделението общо е оценена на сумата от 11 милиарда $. Както излиза наяве от прессъобщение на ABB, оценката надвишава EBITDA на този бранш 11,2 пъти.

В началото ABB ще резервира 19,9 % от електроенергийните си активи за реализиране на равномерен преход. Опцията й дава опция да продаде останалите 19,9 % по обективна пазарна цена, не по-малко от 90 % от съгласуваната стойност на предприятието, съставляваща съвсем 2,19 милиарда $ за този дял, три години след формалното довеждане докрай на първата част от договорката.

Страните чакат довеждане докрай на договорката до края на юни 2020 година

ABB счита да разпредели цялата чиста облага от продажбата на 80,1 % от Power Grids (от 7,6 милиарда $ до 7,8 милиарда долара) измежду акционерите чрез изкупуване на лични акции или подобен механизъм.

В медиите през август се появиха материали за това, че ABB желае да продаде електроенергийните си активи, в частност обвързваните с енергийните мрежи. Bloomberg Intelligence оцени подразделението на сумата от 10 милиарда $, а Financial Times – на равнище от 13 милиарда $.

Подразделението „ Електрически мрежи “ на ABB е измежду международните водачи на енергийно съоръжение и системи за автоматизация, услуги по обслужването и поддръжката по веригата произвеждане, транспорт, систематизиране. Продажбата на тези активи ще понижи размерът от дейностите на ABB с към една четвърт.

Миноритарните акционери от няколко години желаят такова решение, защото считат, че това поделение не е задоволително рентабилно. През 2016 година управлението на ABB взе решение за опазване на тези активи и за последните две години индикаторите се усъвършенстваха.

Печалбата на Power Grids за 9-те месеца на 2018 година са 7,1 милиарда $, а рентабилността – 9,8 %. Това значи, че рентабилността обаче е близка до най-ниската граница от целевия диапазон от 10 %, само че е както и преди доста под другите подразделения на ABB.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР