Японската химическа компания Sekisui Chemical обяви изграждането на производствено съоръжение

...
Японската химическа компания Sekisui Chemical обяви изграждането на производствено съоръжение
Коментари Харесай

В Япония ще започне масовото производство на гъвкави перовскитни соларни панели

Японската химическа компания Sekisui Chemical разгласи построяването на индустриално оборудване за всеобщо произвеждане на гъвкави перовскитни слънчеви панели. Новият артикул дава обещание по-къс живот и повече успеваемост от силициевите панели, само че е лек и еластичен, което ще разшири обсега на приложенията на слънчевите панели като цяло.

По-рано компанията разгласи взаимен план с японския ИТ-гигант NTT Data за облицоване на центрове за данни с гъвкави перовскитни слънчеви панели. Производителят създава панели със широчина 30 сантиметра и има намерение в бъдеще да премине към панели със широчина от 1 метър.

В отчет на Nikkei се споделя, че животът на гъвкавите панели ще бъде относително къс – единствено 10 години, до момента в който обичайните силициеви панели би трябвало да могат да устоят до 25 години без забележителен спад в успеваемостта си. Краткият живот на гъвкавите панели ще се дължи на високата сензитивност на материала към влага. В новия артикул се употребява изпитана във времето технология за уединяване на влагата, която е усъвършенствана при производството на панели с течни кристали и която с течение на времето ще бъде усъвършенствана, с цел да може панелите от перовскит да устоят още по-дълго.

Ефективността на първите всеобщо създавани гъвкави перовкситни слънчеви панели на Sekisui Chemical ще бъде 15%, което е с най-малко 5% по-ниско от това на силициевите слънчеви панели. Този минус ще бъде обезщетен от гъвкавостта, която не е налична при стандартния силиций.

Sekisui Chemical ще влага повече от 10 милиарда йени (68 милиона долара) в новото индустриално оборудване. Планираният годишен индустриален размер ще бъде „ няколкостотин хиляди квадратни метра до 2030 година “ – което би било задоволително за зареждането на към 4000 семейства. Честно казано, това е непретенциозно, само че извънредно. Струва си да напомним, че японските управляващи стартираха стратегии за субсидиране на промишленостите, участващи в създаването и производството на слънчеви панели. Това би трябвало да помогне за понижаване на зависимостта от Китай в тази област.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР