Японската дизайнерка на костюми Еми Вада, отличена с Оскар за

...
Японската дизайнерка на костюми Еми Вада, отличена с Оскар за
Коментари Харесай

Почина отличената с Оскар дизайнерка Еми Вада

Японската дизайнерка на костюми Еми Вада, отличена с " Оскар " за си над кино лентата " Ран " на Акира Куросава, е умряла на 84-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, базирайки се на японски медии.

Изданията цитират близки на дизайнерката, които оповестяват, че тя е умряла на 13 ноември, без да показват причина за кончината ѝ.

Еми Вада, родена с името Емико Ногучи, стартира да работи като студентка в университета за изкуства в родния ѝ град Киото.

Освен за именития Акира Куросава, дизайнерката е създавала костюми за интернационалните филми, измежду които на Питър Грийнуей и Чжан Имоу, както и за театъра и операта.

Вада продължава да работи и откакто трансферира 80-те.

Тя се популяризира с помощта на самурайските костюми, които основава за кино лентата на Акира Куросава " Ран " (1985), въодушевен от " Крал Лир " на Уилям Шекспир.

Когато през 1986 година приема присъдения ѝ " Оскар " за работата си над кино лентата, дизайнерката, държейки изобразяващата човек статуетка в ръка, споделя с усмивка: " Той не се нуждае от моите костюми ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР