Японската банка SoftBank води преговори да поеме контрола върху компанията

...
Японската банка SoftBank води преговори да поеме контрола върху компанията
Коментари Харесай

SoftBank в преговори да поеме контрола върху WeWork на фона на парична криза

Японската банка SoftBank води договаряния да поеме контрола върху компанията за споделени офиси WeWork, осведоми Financial Times. Фирмата е изправена пред парична рецесия, която заплашва нейната кредитоспособност, споделят източници, осведомени с въпроса.

От банката са подготвили финансов пакет за WeWork, който ще й обезпечи мажоритарно дял от капитала. Сделката ще даде на SoftBank повече от 50 на 100 от акции в компанията. Този ход ще отстрани и ролята на съоснователя на WeWork Адам Нюман в корпоративните решения във компанията.

Главният изпълнителен шеф на SoftBank Масайоши Сон се пробва да придобие цялостен надзор над компанията в опит да избави инвестиция, която към този момент е коствала на японската телекомуникационна група и подкрепения от Саудитска Арабия Визионен фонд повече от 10 милиарда $.

Все още обаче няма публични данни за подписана договорка сред SoftBank и WeWork, показаха източниците, като подчертаха, че има опция и тя да се разпадне. "Ако WeWork не е в положение да набере ново финансиране преди края на ноември, компанията може да се изправи пред нещо, за което ръководителите й, единствено преди седмици, в никакъв случай не са считали за допустимо: банкрут ".

Сега WeWork договаря и с други финансови институции, измежду които е и JPMorgan, за отпущането на дълг в размер на 3 милиарда $. До тази остра нужда от средства се стигна откакто първичното обществено предложение (IPO) на WeWork беше отсрочено. Според представител на компанията, тя сега договаря с 60 финансови институции от "Уол Стрийт " за обезпечаване на нужните средства.

Очаква се обаче, обществените пазари, които са сериозни източници на финансиране за групи с нежелана оценка, да наложат несъразмерна такса на WeWork, в случай че групата за парцели направи опит да притегли нов дълг или заем. Корпоративните облигации на компанията в този момент търгуват с рентабилност над 11 на 100 - доста по-висока от 7,875 % разноски за финансиране, които WeWork регистрира през предходната година.

SoftBank има почти 29 на 100 от WeWork и играе значима роля за бързото разширение на WeWork - групата от парцели откри офиси допълнително от 110 града.

Инвестицията на японската банка от 2 милиарда $ през тази година изтласка ценовата оценка на WeWork до 47 милиарда $. Но ентусиазмът на групата не беше съгласуван с настроенията и упованията на необятната капиталова аудитория. Банкерите не съумяха да обезпечат задоволително поддръжка за довеждане докрай на IPO-то. Инвеститорите показаха опасенията си както за корпоративните заеми, предлагани от Нюман, по този начин и за персоналните му продажби на дялове и надзор върху групата.

От SoftBank са отказали коментар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР