Японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) се надява,

...
Японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) се надява,
Коментари Харесай

Япония се надява на успешно кацане на астероид

Японската Агенция за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА) се надява, че сполучливо е приземила два дребни робота на повърхността на метеорит, което е историческо достижение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нейният галактическият уред „ Хаябуса 2 “ спусна по-рано през днешния ден от височина 55 м контейнера „ Минерва-II1 “ с два дребни роувъра на метеорита Рюгу. ДЖАКСА обаче ще получи сигнал, потвърждаващ кацането на следващия ден.

„ Нямаме още удостоверение, само че доста, доста се надяваме да е по този начин “, съобщи ръководителят на плана Юичи Цуда.

 Японски учени изясняват с модели кацането на метеорита Рюгу.

Ако всичко върви по проект, двата еднокилограмови роувъра „ Минерва-II1А “ и  „ Минерва-II1Б “ ще станат първите роботи, кацнали на метеорит.

Това обаче няма да е първото кацане на метеорит в историята, тъй като през ноември 2014 година задачата „ Розета “ на Европейската галактическа организация спусна апарата „ Фила “ на кометата 67Р/Чурюмов- Герасименко.

Роботите  „ Минерва-II1А “ и  „ Минерва-II1Б “ са с размери 18 см на 7 см. Те ще мерят температурата на еднокилометровия метеорита и ще вършат фотоси, преди на повърхността на Рюгу да бъде спуснат по-големият галактически уред " Маскот " през октомври.

Макар и екипът на задачата да ги назовава роувъри, те няма да се движат по повърхността на метеорита на  колела, а ще подскачат по нея.

Гравитацията на повърхността на метеорита Рюгу е доста слаба. Затова роувър с колела или вериги би се издигнал над нея незабавно щом се задвижи. Подскачането е доста по-подходящ метод за напредване в такива условия и при толкоз недодялан терен.

 Астероидът Рюгу е четвъртит с диаметър към 900 метра, като интервалът на въртене към оста му е 7 часа и половина.

Роувърите ще остават във въздуха до 15 минути при всеки скок и ще се  придвижват с по 15 м  хоризонтално.

„ Минерва-II1А “ и  „ Минерва-II1Б “ ще  се движат самостоятелно и сами ще преценят накъде да тръгнат.

Сондата „ Хаябуса-2 “ („ Сокол-2 “) доближи до метеорита Рюгу  през юни. Полетът ѝ продължи 3,5 години. През 2019 година „ Хаябуса-2 “ ще се спусне на повърхността на метеорита Рюгу, с цел да събере проби. 

По график „ Хаябуса 2 “ ще отпътува от Рюгу през декември 2019 година, с цел да се върне на Земята с пробите през 2020 година

Диаметърът на метеорита Рюгу, който се намира сред Земята и Марс, е единствено 900 метра. Учените се надяват да открият на Рюгу следи от вода и органични субстанции, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР