Японска фирма наказа свой служител, който редовно се измъквал работа“,

...
Японска фирма наказа свой служител, който редовно се измъквал работа“,
Коментари Харесай

Японска фирма наказа служител, взимал си обедна почивка 3 минути по-рано от предвиденото

Японска компания наказа собствен чиновник, който „ постоянно се измъквал работа “, с цел да си взима по-ранна обедна отмора, съобщи Гардиън.

В случая става въпрос за 64-годишен чиновник на водоснабдителната работа в японският град Кобе, който е бил санкциониран и охулен, откакто негов сътрудник го е видял да върви до близкия магазин, с цел да си вземе бенто (кутия със сготвена храна, която е известен избор за обяд в Япония), три минути преди началото на обедната отмора.

По-късно от компанията са открили, че служителят си е взимал по-ранна отмора 26 пъти в границите на 7 месеца. От службата са пресметнали общото време, в което той е отсъствал от работа, и са му удържали 50% от дневната отплата за един ден.

От службата дадоха конференция, излъчена по малкия екран, в която нейни висшестоящи ръководители дефинираха държанието на служителя като „ надълбоко оскърбително “ и се поклониха пред камерите в символ на опрощение към жителите на Кобе.

„ Обедната отмора е от 12:00 до 13:00 часа. Служителят е напускал работното си място по-рано от това. “, съобщи представител на службата пред организация Франс прес, като добави, че служащият е нарушил закон, съгласно който държавните чиновници „ би трябвало да бъдат съсредоточени върху работата си “.

Местните медии оповестиха за случая няколко дни, откакто японските депутати одобриха закон, който има за цел да ограничи оптималното изключително работно време в страната.

Миналият месец долната камара на японският парламент одобри законопроект, който ограничи изключително работно време до 100 часа на месец в отговор на зачестилите произшествия на „ кароши “, японски термин, който значи гибел от претоварване с работа.

Правителството бе насила да одобри сходни ограничения след всеобщо публично неодобрение, подбудено от гибелта на 24-годишната японския рекламен колос Dentsu Мацури Такахаши през 2015 година, която се самоуби, откакто бе принудена да постави повече от 100 часа ексклузивен труд в границите на един месец, в това число и през уикендите.

Случаят с Такахаши докара до голям брой апели за смяна в работната просвета на Япония, в която дългите работни часове се одобряват за симптом за отдаденост към компанията.

През 2016 година японското държавно управление разгласява първата Бяла книга за феномена „ кароши “, в която се установи, че всеки пети чиновник в Япония е изложен на риск от смърт от претоварване с работа.

Потребителите на обществени мрежи в страната насочиха остри рецензии към водоснабдителната работа на Кобе, като един консуматор на Twitter уточни, че служителят си е взимал по-ранна отмора приблизително един път седмично.

Друг консуматор попита дали същите строги ограничения би трябвало да важат и за пушачите, а трети написа, че в случай че сходни правила важаха за политиците, които спят в Народното събрание, то всички са щели да бъдат уволнени.

Това не е първият сходен случай в Кобе, където неотдавна различен чиновник бе отхвърлен от работа за 1 месец, откакто бе открито, че е отсъствал от работното си място за повече от 55 часа в границите на шестмесечен интервал.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР