Япония заяви претенциите си за национална космическа сила, след като

...
Япония заяви претенциите си за национална космическа сила, след като
Коментари Харесай

Постижение за историята: Япония кацна на Луната

Япония съобщи претенциите си за национална галактическа мощ, откакто нейният галактически уред SLIM сполучливо се приземи на лунната повърхнина.

Спускаемият уред беше изстрелян през септември и кацна на естествения земен сателит в петък, съгласно телеметричните данни на Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA).

Президентът на JAXA Хироши Ямакава удостовери, че мекото кацане е било сполучливо и апаратът е съумял да изпрати сигнали след спускането си. Въпреки това опциите на слънчевите панели наподобява са били нарушени при кацането, което е оставило галактическия транспортен съд да разчита на зареждането от батерията.

" Вярвам, че това беше по-голяма стъпка напред ", декларира Хитоши Кунинака, общоприет шеф на JAXA, представен от CNBC.

Постижението трансформира Япония в петата страна, кацнала на Луната, след Русия - тогава Съветски съюз - Съединени американски щати, Китай и Индия. Миналата година Индия се причисли към листата с задачата си " Чандраян-3 ".

Японският SLIM, което е редуциране от Smart Lander for Investigating Moon, е част от товарна изследователска задача. Тя носи разнообразни научни принадлежности, в това число камера за разбор и двойка лунни роувъри.

От първите опити при започване на 60-те години на предишния век държавните управления и частните компании са създали повече от 50 опита за кацане на Луната с изменчив триумф.

Миналата година да вземем за пример японската компания ispace направи първия си опит, само че галактическият транспортен съд се разруши в последния миг.

По-рано този месец американската компания Astrobotic реализира първата си лунна задача, само че се сблъска с проблеми малко след старта. Полетът беше пресечен и даже не съумя да направи опит за кацане на Луната.

Предстоят още опити, като американските компании Intuitive Machines и Firefly се готвят да изстрелят лунни апарати тази година, а Китай - през май.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР