Япония заяви днес, че няма да подпише договор на ООН

...
Япония заяви днес, че няма да подпише договор на ООН
Коментари Харесай

Япония отхвърля договор за забрана на ядрените оръжия

Япония съобщи през днешния ден, че няма да подпише контракт на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия и не поддържа влизането му в действие следващата година, съобщи Асошиейтед прес.

По този метод държавното управление отхвърли желанието на оживели от атомните бомбардировки японци, които приканват страната да се причисли към съглашението и да работи за свят без нуклеарни оръжия.

Организация на обединените нации удостовери в събота, че 50 страни са утвърдили контракта, проправяйки пътя за влизането му в действие до 90 дни. Съобщението беше приветствано от съперници на нуклеарните оръжия.

Споразумението обаче среща мощна опозиция от Съединени американски щати и други водещи нуклеарни сили.

Главният секретар на японското държавно управление Кацуноби Като сподели, че Токио споделя устрема за свят без нуклеарни оръжия, само че не счита, че договорът е методът за постигането на тази цел.

"Подходът на Япония е друг от този на контракта и няма смяна в нашата позиция да не го подпишем ", съобщи той.

"Съмняваме се дали нараства поддръжката даже измежду страните без нуклеарни оръжия, а камо ли измежду страните с нуклеарни оръжия ", съобщи Като.

По думите му Япония желае да работи за превъзмогване на разликите по тази тематика сред нуклеарните сили и страните без нуклеарни оръжия.

Японци, оживели от атомните бомбардировки, възобновиха апела си Япония да подпише контракта за възбрана на нуклеарните оръжия.



Япония отхвърля да подпише контракта, макар че е единствената страна в света, претърпяла нуклеарни набези. Тя също по този начин не желае да има, създава или приема на своя територия нуклеарни оръжия.

В Япония са ситуирани 50 000 американски бойци, а страната е предпазена от американския нуклеарен чадър. Нейният контракт за сигурност със Съединени американски щати също по този начин усложнява напъните за присъединението й към съглашението за възбрана на нуклеарните оръжия, защото укрепва качествата на армията й да се оправи със закани от Северна Корея и Китай.

"Необходимо е да отговорим по подобаващ метод на сегашните закани за сигурността, като поддържаме или ускоряваме опциите си за въздържане. Трябва да бъдем реалисти за насърчаването на нуклеарното разоръжаване ", сподели Като.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР