Япония ще се опита да си върне позициите в чиповете,

...
Коментари Харесай

В Япония не достигат 35 000 инженери по чипове


Япония ще се опита да си върне позициите в чиповете, само че би трябвало да реши казуса с фрагментите
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големите производители на чипове в Япония са изправени пред дефицит на личен състав. На локалната полупроводникова промишленост са нужни още 35 000 инженери, само че такива липсват на трудовия пазар.

До началото на 90-те години на предишния век Япония контролираше повече от половината от международния пазар на полупроводници, само че комерсиалният спор със Съединените щати съществено ограничи нейната сфера на въздействие. Икономическите компликации изостриха обстановката в полупроводниковата промишленост и в този момент, с цел да наваксат, японците ще би трябвало да намерят 35 000 инженери през идващите 10 години.
още по темата
За дефицита на фрагменти оповестява Файненшъл Таймс, като се базира на писмо, което браншовата организация на производителите на чипове е изпратила предишния месец до Министерството на стопанската система, търговията и промишлеността. Асоциацията предвижда, че осемте най-големи производители на чипове в Япония ще би трябвало да наемат към 35 000 служащи през идващите 10 години, с цел да създадат големите вложения в полупроводниковата промишленост на страната стопански жизнеспособни.

Решаващо десетилетие

Втората половина на това десетилетие ще бъде решаваща, съгласно участниците на пазара, за цялата японска полупроводникова промишленост, защото ще даде най-големия късмет за възобновяване на изгубените позиции на страната на международния пазар.

Недостигът на фрагменти затруднява постигането на поставената цел. Между 2010 и 2021 година броят на експертите по електроника на възраст от 25 до 44 години в Япония е понижен от 380 000 на 240 000, сочи формалната статистика.

Отлив на експерти

Финансовата рецесия от 2008 година удари мощно японската стопанска система, принуждавайки доста опитни експерти да изоставен полупроводниковата промишленост. Настоящите студенти от търсените специалности избират да работят или в региона на създаването на програмен продукт, или като цяло във финансовия бранш след довеждане докрай на университетите.

Големи корпорации като Sony и Toshiba са подготвени да финансират освен научноизследователска активност, само че и образованието на експерти от университетските институции в страната, само че образуването на квалифицирани фрагменти лишава време. Компаниите се конкурират за най-хубавите гении по целия свят, тъй че японските производители на чипове ще би трябвало да държат високо летвата, с цел да останат привлекателни в очите на търсещите работа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР