Япония счита, че е необходимо реформиране на Съвета за сигурност

...
Япония счита, че е необходимо реформиране на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Япония е готова да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Япония смята, че е належащо реформиране на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и е подготвена да стане негов непрекъснат член. Това е декларирал японският министър на външните работи Тосимицу Мотеги в своето обръщение по случай 75-годишнината на Организация на обединените нации, оповестено във вторник на Youtube-канала на външното министерство на Япония.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации (United Nations Security Council, UNSC) е непрекъснато настоящ орган на Организация на обединените нации. Той е акредитиран да „ проверява всеки спор или обстановка, която може да докара до интернационалните търкания, да прави рекомендации за методите и методите на решение или споразумяване на тези разногласия, като приканва страните да ги решат с мирни средства. “

"ООН не би трябвало повече да отсрочва промяната на Съвета за сигурност. За страдание, создадената преди 75 година система не может полноценно да извърши предписаните й задания. Аз съм уверен, че страните членки, които имат опция и предпочитание да поемат отговорността, са длъжни да вземат участие в расширението насъвета за сигурност. Едва тогава Съветът за сигурност ще възвърне своето въздействие като ефикасен и представителн орган. Япония е изцяло подготвена да извършва тези отговорности в качеството си на непрекъснат член на Съвета за сигурност и да способства за установяването на ред и непоклатимост в света ", е споделил Мотеги.

В момента Съветът за сигурност се състои от 15 страни членки – 5 непрекъснати и 10 непостоянни, които се избират от Общото заседание на Организация на обединените нации за период от две години. Петте непрекъснати страни членки - Русия, Китай, Англия, Съединени американски щати и Франция, имат силата да наложат несъгласие на всяка самостоятелна резолюция. Това разрешава на една страна членка да блокира приемането ѝ, само че не и да се пази или да приключва спор.

Изказванията на представителите на обособените страни ставаше във видеоформат по отношение на рестриктивните мерки поради пандемията. В залата на открытото на 21 септември съвещание на 75-та сесия на Генералната Асамблея на Организация на обединените нации участват единствено представителите на страните непрекъснати членки на организацията.

Непостоянни членки

Съгласно резолюцията, 10 непостоянни члена на Съвета за сигурност се избират на териториален принцип. Това предписание е въведено през 1965 година. Освен петте непрекъснати членки краткотрайните членове на Съвета се редуват на ротационен принцип. Непостоянните страни членки се избират през две години, тъй че всеки 1 януари пет от старите се сменят с нови. За да бъде утвърден, един претендент би трябвало да получи най-малко две трети от всички подадени гласове за това място, което може да докара до застой, в случай че има две отмерено свързани кандидатури. Групите са показани по следния метод:

Африка – три

Източна Европа – един

Латинска Америка и Карибите – два;

Западна Европа и други страни – два

Азия-два

Обикновено едно от местата, което е планувано за Азия или Африка, бива обещано на страна от арабския свят.

Вземане на решения

Решенията на Съвета за сигурност (с изключение на процедурите) изискват девет гласа от общо 15, както и липса на негативен избор от страна на непрекъснатите членове. Всяка страна има право на един глас. Всяка една от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност има право на несъгласие върху решенията на Съвета. При противоречие с взетото решение от страна на някоя от непрекъснатите страни тя има право да гласоподава с „ въздържал се “ и да не желае да наложи несъгласие. Това не се смята за спънка при вземането на решения. По предписание, те се одобряват под формата на резолюции.

Съветът за сигурност постоянно е подлаган на рецензия поради ветото на непрекъснатите членове.

България в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

От основаването на Организация на обединените нации до през днешния ден България три пъти е била член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации – през интервала 1966 – 1967 година и през 1986 – 1987 г,, като и през 2002 – 2003-а. През първия интервал се организира войната сред Израел и арабските страни, а през втория – войната сред Ирак и Иран. Страната ни инициира резолюции на Общото заседание в областта на деколонизацията, икономическото съдействие, интернационалната сигурност и други. Представители на България вземат участие в изработването на значими конвенции за отбрана на правата на индивида, да вземем за пример пактове за цивилен, политически, стопански и обществени права, за унищожаване на расовата дискриминация, възбрана на мъченията и други.

Председателят на Съвета се сменя ежемесечно, според листата на членуващите в него страни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР