Япония регистрира за единадесета поредна година спад числеността на населението

...
Япония регистрира за единадесета поредна година спад числеността на населението
Коментари Харесай

Демографска криза: Защо населението на Япония намалява за 11-а поредна година

Япония записва за единадесета поредна година спад числеността на популацията си, като в това време се усилва количеството на непрекъснато живущи в страната чужденци, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира данни от отчет на японското министерство на администрацията и връзките. Към първи януари тази година популацията на Япония е наброявало 124,27 милиона души. Това е съвсем с половин милион по-малко от миналата година . Темповете на намаляването на популацията са най-високи от 1968 година насам, когато управляващите започнаха да водят сходна статистика. Тази наклонност се дължи преди всичко на спадналата раждаемост. Миналата година са се родили 867 хиляди японски жители, а са умрели 1,37 милиона.

Намаляването на популацията в Страната на изгряващото слънце се следи във всички региони, с изключение на в Токио, в прилежащата му префектура Канагава и в южната префектура Окинава. Лидер по съкращаването на популацията е северният остров Хокайдо.

Броят на чужденците, непрекъснато пребиваващи на територията на японската страна, спрямо 2019 година се е нараснал с 7,52 % , достигайки 2,86 милиона души. Този индикатор пораства за шеста поредна година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР