Япония отличи още един българин с държавната награда орден Изгряващо

Япония отличи още един българин с държавната награда орден Изгряващо ...

Японски орден за проф. Диана Гергова.


Япония отличи още един българин с държавната награда орден "Изгряващо слънце - Златни лъчи с розетка". Тя е за един от нашите световно известни археолози - проф. Диана Гергова, може би по-известна в Япония, отколкото в България, твърдят познавачи. Орденът беше връчен от Негово Превъзходителство посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе на съкровена церемония в резиденция му в София.

Не само, че я познават и то не само в академичните среди, там в началото на света, но в общи проекти с японски учени, тя стига до догадки за връзки между нас българите и хората там от пра-праисторически времена.

Неотдавна новата й книга за северните траки заинтригува японците с познанието, че те са били едно духовно ниво по-високо от останалите народи в Европа.

Естествено, първо излезе на японски език, а тук я чакаме на български и английски.
Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония: Днес за нас е много специален ден. Връчвам високо отличие на един учен, не само световен авторитет за траките, но и наш партньор в изследванията за евроазиатските цивилизации, ключова фигура в българо- японските отношения.
Диана Гергова - Сенсей, както я наричат японците, работи почти 4 десетилетия с колегите си там. Японски доброволци идват у нас на разкопки.

Изкуствени спътници на Токайския университет наблюдават тракийските ни могили. За японците хилядолетната култура по българските земи е неотменна част от световната култура.

Източник: bnt.bg