Япония отговаря на китайската заплаха с джойнт венчър, който ще

...
Япония отговаря на китайската заплаха с джойнт венчър, който ще
Коментари Харесай

Японски компании се обединяват, ще създават в пъти по-мощна батерия за електромобили


Япония дава отговор на китайската опасност с джойнт венчър, който ще създава нова, доста по-добра литиево-йонна батерия. Все по-очевидно става, че обединяването е пътят към ярко бъдеще в автомобилната промишленост. Ford и VW ще създават взаимно, Renault желае обединение с Nissan, а през последните дни се заприказва за вероятно споделено произвеждане сред BMW и Mercedes.

Сега излиза наяве, че Toyota и Panasonic възнамеряват основаването на джойнт венчър през 2020 година за произвеждане на акумулатори за електрически коли. Това обединяване е за реализиране на икономии от мащаба, които да разрешат на японците да дадат сериозен отпор на китайските играчи, оповестява японската медия Nikkei.

Джойнт венчърът, в който Toyota ще държи 51% от акциите, се чака да бъде публично разгласен тази седмица. Panasonic ще изнесе производството си от пет завода в Япония и Китай в нов, взаимно построен с Toyota. Заводът на марката в Съединени американски щати, който работи в партньорство с Tesla, няма да бъде включен в новата договорка.

Всичко това се прави, с цел да може при започване на идващото десетилетие двете компании да стартират нова всеобща батерия, която да предложи 50 пъти по-висок потенциал от батериите, които сега се употребяват в хибридните коли. От това съдействие няма да се възползва единствено Toyota, защото тези акумулатори ще се доставят също на Mazda Motor, сътрудник на Toyota в създаването на технологии за електрически автомобили, както и на поделенията Daihatsu Motor и Subaru.

Джойнт вънчерът евентуално ще се отрази и на Honda Motor, която употребява акумулатори на Panasonic в хибридните си модели. Panasonic и Toyota ще работят взаимно и по ново потомство акумулатори, начинание, което изисква огромен паричен поток и сериозен механически опит. Става въпрос за така наречен Solid State Batteries (батерии с корав електролит), които ще са с доста по-висок потенциал от актуалните литиево-йонни акумулатори (течен електролит). Именно това е и наложителното изискване за увеличение пробега на електрическите автомобили.

Още през 2017 година двете компании реализираха съглашение за взаимно изследване на тази технология. Toyota е международен водач във връзка с горивната резултатност, което се дължи на всеобщото разрастване на хибридните модели в гамата на производителя. Проблемът е, че компанията изостава значително от съперниците си на тематика електрически коли. Разходите за акумулатори са съществена спънка пред Toyota, която възнамерява до 2030 година до утрои продажбите си на електрифицирани коли (до 5,5 млн. годишно), само че новата партньорство би трябвало да помогне за реализирането й.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР