Япония отбелязва днес 73 години от капитулацията си във Втората

...
Япония отбелязва днес 73 години от капитулацията си във Втората
Коментари Харесай

Япония отбелязва годишнина от капитулацията си във Втората световна война – последната за Акихито като император

Япония отбелязва през днешния ден 73 години от капитулацията си във Втората международна война, предадоха международните организации.

Премиерът на страната Шиндзо Абе и император Акихито участваха във възпоминателна гала в зала " Нипон Будокан " в Токио по случай годишнината.

" Никога няма да забравим, че сегашният мир и благополучие са реализирани с помощта на хората, починали във войната. Нейните ужаси повече не би трябвало да се повтарят. Нашето желание е по всевъзможен метод да способстваме за мира и добруването на планетата ", сподели Абе .
 Япония Втора международна война БГНЕС
На днешната гала обаче Абе не засегна въпроса за отговорността на Япония за експанзията й по времето на втория международен боен спор, отбелязва Асошиейтед прес.-->

След речта на Абе слово държа и император Акихито . В деня на 73-ата годишнина от провалянето на Япония, императорът изрази надълбоко разкайване за Втората международна война.

" Размишлявайки за предишното ни и с възприятие на дълбоки скрупули, се надявам откровено опустошенията на войната да не се повторят в никакъв случай. Заедно с целия ни народ през днешния ден и аз показвам откровената си респект към всички изгубили живота си във войната, както на бойното поле, по този начин и на всички места другаде, апелирам се за мир по света и за това страната ни да продължи да се развива ", съобщи императорът.

Днешното гала за отбелязване на годишнината от капитулацията е последна за 84-годишния Акихито като император, защото през април следващата година той ще абдикира и на японския трон ще седне принц Нарухито , отбелязва ТАСС. Това ще е първата абдикация на японски държател от към 200 години, напомня ДПА.
 Япония Втора международна война Guliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР