Япония обяви днес план за привличане на повече чужди работници

...
Япония обяви днес план за привличане на повече чужди работници
Коментари Харесай

Япония с план за привличане на чужди работници

Япония разгласи през днешния ден проект за привличане на повече непознати служащи с специалности, изискващи ръчен труд, като стремежът на третата по размер стопанска система в света е да реши проблем, провокиран от застаряващото и намаляващо население, съобщи Агенция Франс Прес.

Смята се, че главно ще се търсят служащи в селското стопанство, обслужващ личен състав за лечебни заведения, хотели, в строителството и корабостроенето.

Проектозаконът планува чужденците с умения в областите, които има дефицит на работна ръка, да получават 5-годишна работна виза. Тези, които имат по-висока подготовка в тези браншове и преминат тест за притежаване на японски език, ще могат да доведат фамилиите си и да получат непрекъснато позволение за престояване.

Говорител на държавното управление съобщи, че законопроектът ще бъде импортиран в Народното събрание допустимо най-бързо, като концепцията е да влезе в действие през април следващата година.

Япония по традиция мъчно приема нискоквалифицирани служащи от чужбина, а сега има ограничавания за времето на престояване на висококвалифицираните. Единственото изключение е за южноамериканци от японски генезис.

Правителството не уточни какъв брой непознати служащи се стреми да притегли с новия проект, само че локални медии показват, че става дума за над 500 000 души до 2025 година

Бизнесът от дълго време лобира за облекчение на имиграционните правила, защото има компликации в намирането на работна ръка в страната, където безработицата е към 2,5% и на всеки 163 свободни места се падат 100 души, търсещи работа.

Според държавната статистика през 2017 година в Япония е имало 1,28 млн. непознати служащи, два пъти повече в сравнение с преди десетилетие. Но над 450 000 от тях непознати съпруги на японски жители, корейци, живеещи дълго време в Япония или чужденци от японски генезис.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР