Япония обвини Русия в неприемливо поведение и предупреди, че ще

...
Япония обвини Русия в неприемливо поведение и предупреди, че ще
Коментари Харесай

Русия задържа японския консул във Владивосток, Токио иска извинение

Япония упрекна Русия в недопустимо държание и предизвести, че ще предприеме " подобаващи ограничения ", откакто ФСБ задържа с груба мощ японски посланик във Владивосток.

Служителят, разпознат в отчетите като Тацунори Мотоки, беше упрекнат в шпионаж. Мотоки е консул на японското генерално консулство във Владивосток.

Руското външно министерство го разгласи за личност нон грата поради действия, " вредящи на ползите на Русия в региона на сигурността ". Консулът е освободен след няколко часа задържане и му е даден период от 48 часа да напусне страната.

Японското министерство на външните работи упрекна ФСБ в " наложително " задържане и разпит, като съгласно японската осведомителна организация Киодо Мотоки е бил със завързани очи и физически обездвижен.

Физическата мощ върху посланик е " нарушаване " на Виенската спогодба за дипломатическите връзки, напомни външното министерство.

Токио привика съветския дипломат Михаил Галузин, с цел да изиска публично опрощение, като в същото време добави, че ще предприеме " ограничения " в отговор.

" Японското държавно управление показва изострен митинг и желае публично опрощение от съветската страна и попречване на повтаряне на обстановката. Освен това японското държавно управление ще предприеме съответните ограничения ", се споделя в изказването.

ФСБ твърди, че Мотоки е получил класифицирана информация за съдействието сред Русия и страните от Азиатско-тихоокеанския район, както и за въздействието на западните наказания върху далекоизточния район на Русия. Той е упрекнат, че е платил за информацията. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР