Япония изстрелва своя „Лунен снайперист“, тъй като се надява на кацане на Луната

...
Японската мисия Лунен снайперист“ стартира в четвъртък, тъй като космическата
Коментари Харесай

Японската мисия „Лунен снайперист“ стартира в четвъртък, тъй като космическата програма на страната изглежда да се възстанови от поредица от скорошни злополуки, седмици след историческото лунно попадение на Индия триумф.

Само Съединените щати, Русия, Китай и от миналия месец Индия са кацнали успешно сонда на Луната, с две неуспешни японски мисии - една публична и една частна.

Гледана от 35 000 души онлайн, ракетата H-IIA излетя рано в четвъртък от южния остров Танегашима, носейки спускаемия модул, който се очаква да докосне лунната повърхност в началото на 2024 г.

Умен спускаем апарат за изследване на Луната, или SLIM, и сателитът за космически изследвания XRISM, разработен съвместно с космическите агенции на САЩ и Европа, се разделиха скоро след това.

Изстрелването вече беше отлагано три пъти поради лошо време.

SLIM е наречен "Лунният снайперист", защото е проектиран да каца в рамките на 100 метра от конкретна цел на повърхността. Това е много по-малко от обичайния обхват от няколко километра.

„Чрез създаването на спускаемия апарат SLIM, хората ще направят качествена промяна към възможността да кацнат където искаме, а не само където е лесно да кацнем, “ Японската космическа агенция JAXA каза преди изстрелването.

„Постигайки това, ще стане възможно да се кацне на планети, дори по-оскъдни на ресурси от Луната.“

В световен мащаб, „ няма предишни случаи на точно кацане върху небесни тела със значителна гравитация като Луната", добави агенцията.

XRISM ще извърши "рентгенови спектроскопични наблюдения с висока разделителна способност на плазмения вятър с горещ газ, който духа през галактиките във Вселената", според JAXA.

Те ще помогнат за изучаването на "потоците от маса и енергия, разкривайки състава и еволюцията на небесните обекти."

спускаемият модул е ​​оборудван със сферична сонда, разработена съвместно с компания за играчки.

Малко по-голяма от топка за тенис, тя може да променя формата си, за да се движи по лунната повърхност.

Индия миналия месец приземи кораб близо до южния полюс на Луната, исторически триумф за нейната евтина космическа програма.

Успехът дойде дни след като руска сонда се разби в същия регион и четири години след неуспешен предишен индийски опит в последния момент.

Индия също изстреля в събота сонда, носеща научни инструменти за наблюдение на най-външните слоеве на Слънцето в четиримесечно пътуване.

Предишните опити на Япония също се провалиха, включително миналата година, когато изпрати лунна сонда, наречена Omotenashi, като част от мисията на Съединените щати Artemis 1.

Размерът на раница, Omotenashi щеше да бъде най-малкият апарат за кацане на Луната в света, но беше изгубен.

А през април японската стартираща компания ispace се провали в амбициозен опит да стане първата частна компания, кацнала на Луната, губейки комуникация със своя кораб след това, което описа като „твърдо кацане“.

Япония също имаше проблеми с ракетите си за изстрелване, с неуспехи след излитането на следващото поколение H3 през март и обикновено надеждния Epsilon с твърдо гориво миналия октомври.

През юли тестът на ракета Epsilon S, подобрена версия на Epsilon, завърши с експлозия 50 секунди след запалването.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР