Япония има интерес да инвестира в производство на медицинска апаратура,

...
Япония има интерес да инвестира в производство на медицинска апаратура,
Коментари Харесай

Япония има интерес да инвестира в производство на медицинска апаратура, аутомотив и енергийния сектор в България

Япония има интерес да влага в произвеждане на здравна инсталация, разширения в аутомотив и енергийния бранш в България, както и да окаже цялостна поддръжка на стартъп фирмите, които желаят да развиват бизнеса си в Япония. Това стана ясно по време на визитата на заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова в Токио, където се организира Японско-български стопански семинар. Във форума участваха над 140 български и японски компании, се показва в известието на МИ.

" Проведените през последните две години мероприятия, ориентирани към бизнеса, дадоха опция за интензивно непосредствено съдействие сред компаниите от двете страни и запознаване на японския бизнес с България ", посочи Иванова. Тя уточни, че продължава да съществува необятен капацитет за развиване на икономическите връзки сред България и Япония, като доказателство за взаимния интерес е записаният през последните години напредък на стокообмена сред двете страни.

По думите й през 2018 година търговията сред двете страни възлиза на 214 млн. щ.д., най-високото равнище от 10 години насам. Българският експорт нараства с 4, 4 на 100 на годишна основа до 49,3 млн. $, а вносът от Япония се усилва с 39,8 на 100, достигайки над 165 млн. щ. $.

Икономическият заместник-министър акцентира, че с влизането в действие през февруари тази година на Споразумението за икономическо партньорство сред Европейски Съюз и Япония комерсиалните и икономическите връзки освен със Съюза, само че и сред двете страни получават нов подтик. " Повече от 90 на 100 от износа на Европейски Съюз за Япония няма да предстои на облагане с мита, а при постигане на цялостно използване на съглашението, 97 на 100 от европейските артикули ще могат да се внасят свободно в Япония ", разясни Иванова. Тя добави, че е реализирана цялостна либерализация на търговията с виновност, а след временен интервал безмитно ще се изнасят и други съществени селскостопански артикули, като твърди узрели сирена, макаронени произведения, шоколад и сладкарски произведения.

При визитата си Иванова организира срещи с Хидеки Макихара, държавен министър на стопанската система, търговията и промишлеността, Хитоши Очи, заместник-председател на Японската бизнес федерация КЕЙДАНРЕН (KEIDANREN) и ръководител на комитета за Европа на КЕЙДАНРЕН, Акико Игая, общоприет секретар на Японско-българската асоциация и Ясукадзу Ирино, изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за Европа, на Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО - JETRO).

Партньорството сред двете страни, както и желанието за намиране на механизми за усилване на двустранното съдействие в разнообразни сфери бяха доказани на срещите. Иванова изрази убеденост в бъдеще японските вложения в страната ни да се усилят, като уточни положителните условия за бизнес в България. " Инвестиционното съдействие с Япония в браншове като: произвеждане на автомобилни елементи и кабелно съоръжение за коли, хуманно опазване на здравето, енергетика, услуги, както и банково дело е на високи равнище, само че привличането на повече японски вложения в България е един от целите ни в търговско-икономическата област " добави Иванова.

Организатори на събитието са Японско-българската асоциация, българското посолство в Токио, Японската организация за външна търговия и българската Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР