Япония и Южна Корея се опитват от седмици да привекат

...
Япония и Южна Корея се опитват от седмици да привекат
Коментари Харесай

САЩ призовава Япония и Южна Корея да прекратят търговския конфликт помежду си

Япония и Южна Корея се пробват от седмици да привекат на своя страна Вашингтон в комерсиалния спор между тях. И най-сетне наподобява, че Вашингтон ще се намеси, написа Bloomberg.

Държавният секретар Майкъл Помпео съобщи пред кореспонденти напът към азиатаска районна конференция, че ще прикани двете страни да понижат напрежението между тях. По-рано стана ясно, че почитан представител на президентската администрация към този момент е призовал Токио и Сеул да сключат краткотрайно съглашение, което да им даде опция за договаряния.

В продължение на месеци, до момента в който спорът дали Япония е компенсирала задоволително корейците поради окупацията от 1910 година прерасна в търговски спор, Съединени американски щати стояха безшумно.

Сега обаче Помпео даде обещание да се намеси и да разиска казуса по време на визитата си в Банкок. В програмата му участват срещи поотделно и дружно с представители на Япония и Южна Корея. " Ще ги окуража да намерят път напред ", споделя той, акцентирайки, че положителните връзки в района са в изгода и на Съединени американски щати.
 Япония прави със Samsung това, което Съединени американски щати с Huawei
Япония прави със Samsung това, което Съединени американски щати с Huawei

А Вашингтон съобщи, че няма да се меси в разногласието сред двете страни

През последните седмици двете азиатски страни са пращали дипломатически совалки във Вашингтон за срещи с конгресмени и представители на изпълнителната власт, с цел да защитят позицията си, като са лобирали и пред медии и мениджъри.

Множество анализатори се тормозят, че още една комерсиална война освен ще наруши още повече веригата за доставки, само че ще нанесе тежък удар по производството на чипове и екрани. По-рано през днешния ден, при представянето на разочароващите си резултати, Samsung уточни, че точно разногласието е съдействал големия спад в облагата.

Ексалация на спора може да има още тази седмица. Очаква се решение на Токио дали Южна Корея ще бъде отстранена от листата си с доверени експортни дестинации, което ще засегне стотици артикули. В понеделник Южна Корея е показала информация за всички артикули, чието произвеждане може да бъде наранено от решението на Япония. Те включват титанови сплави, жироскопи и кранове.

Япония твърди, че не чака дълготрайно влияние върху индустрията при ограничение на износа от Южна Корея. Тайван, която също внася материали за Япония и попада в " белия лист " на страната, ще бъде различен вид. Съединени американски щати обаче са обезпокоени.
 Спорът сред Южна Корея и Япония може да нанесе стопански вреди за $80 милиарда
Спорът сред Южна Корея и Япония може да нанесе стопански вреди за $80 милиарда

Токио е напът да утежни разногласието

Стабилните и положителни връзки сред Япония и Южна Корея са един от стълбовете на американското въздействие в Азия - най-бързо растящия район в света, в който нуклеарните оръжия на Северна Корея заплашват мира, а териториалните мераци на Китай непрекъснато основават напрежение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР