Япония и Южна Корея получават правото да организират първото световното

...
Япония и Южна Корея получават правото да организират първото световното
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Звездното бразилско трио и първият азиатски мондиал

Япония и Южна Корея получават правото да провеждат първото международното състезание в Азия и първото със взаимно домакинство. Това е и последният огромен футболен конгрес, в който важи правилото за златен гол в продълженията. Шампионатът остава в историята като един от най-сензационните - както поради огромните изненади и непредвидените резултати, по този начин и поради големия брой съдийски неточности, повлияли върху цялостното развиване на шампионата.

По отношение на организацията двете азиатски страни се оправят ослепително. 64-те мача се играят на рекордните двадесет стадиона, повече от които новопостроени и впечатляващи с доста хубав дизайн.

Сензациите стартират още с мача на откриването, в който дебютантът Сенегал побеждава международния първенец Франция. " Петлите " не престават кошмарното си показване и в идващите два мача, като приключват на последното място в групата с една точка и без маркиран гол. Другият международен първенец в групата - Уругвай. също отпада. Напред не престават Дания и Сенегал.

В група D любимците Португалия и Полша също рано резервират билети за връщането си, откакто отстъпват пред домакина Южна Корея и Съединени американски щати. Испания и Бразилия единствени преодоляват груповата фаза с цялостен актив от девет точки, а Германия излиза безпроблемно от група Е, като реализира и най-резултатната победа в шампионата - 8:0 против Саудитска Арабия.

Големият любимец на букмейкърите и експертите преди международното е Аржентина. Съставът на Марсело Биелса е най-впечатляващият като имена, само че разочарова с играта си и отпада за сметка на Швеция и Англия в " групата на гибелта ".

Италия по традиция се промъква инфарктно през груповата фаза, откакто събира четири точки и изпреварва с една Хърватия и Еквадор, с цел да заеме второто място в група G зад Мексико. Другият хазаин - Япония, също излиза от своята група като победител, изпреварвайки Белгия, Русия и Тунис в най-посредствената група.Елиминационната фаза на шампионата е белязана от скандални съдийски отсъждания. Още в осминафиналите Южна Корея реализира шокираща победа против Италия с 2:1 след златен гол на играещия в Серия А Джун-Хван Ан в 117-ата минута. Преди това еквадорският арбитър Байрон Морено анулира безусловно постоянен гол на Дамяно Томази и демонстрира втори жълт картон поради симулация на Франческо Тоти, вместо да отсъди стопроцентова дузпа против халфа на " Рома ". В Италия се развихря същинска стихия против Морено и ФИФА, само че предстоящо без последици. Президентът на " Перуджа " пък мигновено приключва контракта на Джун-Хван Ан.

Фотогалерия: Световното през 2002 година - съдийският мондиал >

Съдийските дарове за Южна Корея не престават и в четвъртфинала против Испания. " Фурия роха " изрично надиграва своя противник и отбелязва два изцяло постоянни гола. Египетският рефер Гамал Ал Хандур обаче ги анулира, а след това домакините печелят след осъществяване на дузпи.

Едва в полуфиналите Германия съумява да спре " похода " на Южна Корея. Бундестимът, който преди шампионата въобще не е спряган измежду любимците, печели трета поредна победа с 1:0, като в воин още веднъж се трансформира вездесъщият в този шампионат Михаел Балак. Той обаче получава жълт картон, който го изважда от финалния мач.

 Историята на международните шампионати: Звездното бразилско трио и първият азиатски мондиал
© Associated Press

В другия поток изненадата Сенегал съумява да доближи до четвъртфиналите, откакто с две попадения на Анри Камара побеждава Швеция с 2:1 със златен гол в 104-ата минута. В идващия кръг обаче африканците стават жертва на това предписание. Те са покрай това да станат първият тим от този континент, достигнал полуфинал на международно състезание, само че губят от Турция с 0:1 след златен гол на Йълхан Мансъз.

Бразилия, водена от звездното трио Роналдо - Ривалдо - Роналдиньо, преодолява четвъртфиналите след поврат против чудесно играещия отбор на Англия. В огромния виновник за " трите лъва " се трансформира ветеранът на вратата Дейвид Сийман, който разрешава на Роналдиньо да го трансферира с удар от директен свободен удар от центъра на терена.

В полуфиналите Бразилия и Турция се срещат за повторно, откакто в груповата фаза мачът им е белязан от поредна порция скандално съдийство. Силно играещите турци повеждат в резултата, само че Роналдо изравнява, а четири минути преди края Ривалдо се разписа от дузпа, отсъдена за нарушаване отвън наказателното поле, за което е показан и червен картон. В края Ривалдо стартира да бави играта, което изнервя Хакан Юнсал и той изритва топката по посока на бразилеца. Въпреки че е доста леко ударен по крайници, играчът на " Барселона " се хваща за главата и стартира да се превива, с което изкарва червен картон на своя противник. Полуфиналният им конфликт минава доста по-спокойно, а Бразилия печели с 1:0 с следващия гол на Роналдо.

Финалът се играе на 30 юни в Йокохама. Германците наподобяват обречени, само че съумяват да задържат нулевото тъждество до 67-ата минута. Тогава най-хубавият вратар в света в оня интервал Оливер Кан позволява груба неточност, която разрешава на Роналдо да открие резултата. Дванадесет минути по-късно бразилецът вкарва втори гол, с цел да подсигурява петата международна купа на " селесао ".



Kaн получава като разтуха премията за най-хубав състезател на шампионата, Роналдо печели голмайсторския приз с осем попадения, а американецът Лендън Донован е определен за номер 1 измежду младите играчи. В 64 мача са маркирани 161 гола, приблизително по 2.5 на мач, а общата посещаемост на стадионите в Япония и Южна Корея е 2 705 197 души, приблизително по 42 268 на мач.

В навечерието на международното състезание в Русия " Дневник " показва къса история на всички шампионати на планетата, извършени до момента.

Първа част: Уругвай 1930. Началото

Втора част: Италия на Поцо... и Мусолини

Трета част: Завръщането на мондиала и бразилската покруса

Четвърта част: Чудото от Берн

Пета част: Началото на бразилската легенда

Шеста част: Единственият успех за родината на футбола

Седма част: Пеле и Бразилия вечно

Осма част: Ерата на тоталния футбол

Девета част: Грешникът, който стана избавител

Десета част: Магьосникът Марадона и " божията ръка "

Единадесета част: Германската наслада и сълзите на Марадона

Дванадесета част: Б като Бразилия... и като България

Tринадесета част: Златният момент на " петлите "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (182)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР