Япония и МВФ: Партньорство за устойчивостРеч на Кристалина Георгиева, Управляващ

...
Япония и МВФ: Партньорство за устойчивостРеч на Кристалина Георгиева, Управляващ
Коментари Харесай

Реч на Кристалина Георгиева по случай 25-годишнината от откриването на офиса на МВФ в Азия и Тихоокеанския регион

Япония и МВФ: Партньорство за резистентност

Реч на Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ

Двадесет и пет годишен празник на Регионалния офис на МВФ за Азиатско-тихоокеанския район, 20 юли 2022 година

Окончателна версия

Въведение

Значение на устойчивостта

Министър Сузуки, заместник-министър Канда, почетни посетители, дами и господа — положително утро! Ohayo gozaimasu. Благодаря ви, Чикахиса, за топлото показване.

Позволете ми първо да изразя най-дълбоките си съболезнования за трагичната загуба на японския народ. Постиженията на Абе Шиндзо в границите на невероятния му живот в работа на обществото са прекомерно огромни, с цел да ги изброя тук, само че една статистика се откроява за мен — той посещава до 176 страни.
Неговият ангажимент към мултилатерализма — към световна Япония, която може да сплоти света, с цел да посрещне огромните провокации — беше непостижим.

В персонален проект за мен беше огромна чест да бъда призната от него в Кантея по време на последното ми посещаване. Той беше топъл и ангажиращ хазаин и голям покровител на Фонда.
Вашата загуба е загуба на целия свят. В МВФ скърбим дружно с вас.

Почитаме наследството на министър-председателя Абе, като продължаваме да развиваме световното съдействие посредством взаимната работа на Япония и Фонда по целия свят — огромна част от нея се реализира посредством Регионалния офис на МВФ за Азиатско-тихоокеанския район (ОАТР).

Благодаря на екипа на OAТP за организирането на това събитие. И поздравления във връзка вашата двадесет и пета годишнина. За мен е голяма чест да я ознаменувам с вас!

Тази годишнина съставлява двадесет и пет години партньорство — сред Япония и МВФ, само че и сред МВФ и неговите страни членки в Азиатско-тихоокеанския район. Тя отразява способността ни да се учим и приспособяваме, да си сътрудничим и да се развиваме за положителното на района и неговите хора. Означава също по този начин дълбока решителност да се поучим от уроците на предишното и да изградим дружно едно по-устойчиво бъдеще.

Днес се събираме в свят, който е все по-податлив на разтърсвания — свят, който е изправен пред голям брой рецесии: продължаващите последствия от пандемията и продължаващата война в Украйна, които имат съществени световни стопански последствия, в това число възходящ дълг и инфлация, както и възходящ риск от фрагментация на геоикономически блокове. На фона на тези разтърсвания вниманието към построяването на резистентност в никакъв случай не е било по-важно или по-неотложно.

Ето за какво е толкоз уместно през днешния ден да приказвам пред вас точно в Япония — страна, чийто народ е издържал на толкоз доста разтърсвания в продължение на доста години, от която всички черпим ентусиазъм.

Никога няма да не помни сцените от огромното земетресение в Източна Япония и какъв брой опустошително беше то за хората, които засегна. Няма да не помни и солидарността на японския народ и изключителната му дарба да се възвърне по-силен.

Спомням си за един добре прочут японски знак на резистентност, който постоянно се изтъкваше в тези сложни времена: куклата дарума.

Наскоро научих, че този знак е зародил измежду земеделските стопани, които са употребявали куклата като амулет за шанс на реколтата си. Но той имал и друго ранно приложение: да защищава от епидемии на вируса на дребната шарка и да оказва помощ на хората да се възвръщат след заболявания.

Силна основа

Изграждането на резистентност изисква на първо място здрава основа.

Когато някой се опита да преобърне куклата дарума, тя се накланя, само че постоянно се връща в първичното си състояние. Това е произходът на известната японска сентенция за издръжливостта: nana korobi, ya oki или падни седем пъти, стани осем.

Защо куклата Дарума прави това? Защото в основата на куклата има твърда тежест, която ѝ оказва помощ да остане изправена.

Подобно на куклата, най-вероятно е стопанските системи бързо да се възстановят след претърпян потрес, в случай че имат здрава основа — основа от постоянни стопански политики и институции.

Това се е случвало неведнъж в историята на Япония. Видяхме го още веднъж през последните две години.

Именно решителните политически дейности на Япония преди и по време на пандемията я направиха устойчива и ѝ помогнаха да се възвърне. Япония разполагаше с фискално и парично пространство, с цел да предприеме ограничения за ограничение на разпространяването и други стъпки за справяне с пандемията. Така през последните две години в Япония се следиха по-ниски равнища на инфекции и свързани с Коронавирус смъртни случаи в сравнение с в множеството развити стопански системи.

Силната поддръжка посредством инструментите на фискалната и паричната политика, съчетана с облекчение на регулациите за улеснение на предлагането на заеми, също способства за устойчивостта на японската банкова система, която остава добре капитализирана и ликвидна.

Япония работи за построяването на постоянни основи на икономическа резистентност в района, в това число посредством поддръжката си за ОАТР.

Например OAТP си партнира с Централната банка на Самоа за образуване на конференция за финансовата непоклатимост, а с виетнамските управляващи — за семинар по ръководство на обществените вложения.

Но както разбрах, куклите дарума не символизират единствено изправянето след рухване.

Визия за по-добро бъдеще

Те също по този начин демонстрират смисъла на образуването на визия за по-добро бъдеще.

Когато се основават кукли дарума, има една част, която не се рисува: очите. Защо? Защото от вас зависи да ги нарисувате. От вас зависи да дадете на куклата зрение. Поради тази причина куклите дарума също по този начин символизират слагането на цел за бъдещето и напъните за нейното реализиране.

Дългосрочната резистентност изисква визия за смели трансформации, нужни за построяването на по-добро бъдеще.

Пример за това е преходът към по-екологична и нисковъглеродна стопанска система. Тук бих желала да поздравявам уговорката на Япония да понижи чистите излъчвания на парникови газове до нула до 2050 година Както и в други страни, това ще изисква мощен политически подтик, който да включва вложения в зелени технологии и някаква форма на ценообразуване на въглеродните излъчвания.

Икономиките също могат да се възползват от цифровата промяна. Тук, в Япония, сме очевидци на големи софтуерни нововъведения и цифровизация. Например Япония към този момент има извънредно висока плътност на промишлени роботи, която я подрежда на едно от първите места в света. По-нататъшното повишение на нивото на цифровизация, вложението в човешкия капитал и повишението на ролята на дамите в стопанската система могат да оказват помощ на Япония да увеличи продуктивността си и да се оправи по-добре с провокации като изменението на климата и застаряването на обществото.

OAТP играе дейна роля в района, помагайки на страните да изградят по-добро бъдеще по редица способи. Нейните стратегии оказват помощ на страните да създават и ползват политики за реализиране на Целите за стабилно развиване и да се оправят с финансовите опасности, свързани с климата.

Сътрудничество за създаване на резистентност

Неведнъж сме се убеждавали, че взаимната работа с други хора може да построи резистентност.

Разширяването на съдействието е като разширение на основата на куклата дарума, с цел да стане тя още по-стабилна. А във време на многочислени рецесии се нуждаем от всички ръце на палубата.

Малко са страните, които са подкрепяли районното и световното съдействие по толкоз съответни и безапелационни способи, колкото Япония.

Япония е измежду държавите-учредители на Фонда и е най-големият вносител на финансовите ни запаси, в това число и на механизмите ни за преференциално финансиране в помощ на най-бедните страни.

От решаващо значение за толкоз доста страни и хора е фактът, че от 1990 година насам Япония е и най-големият донор за активността на МВФ за развиване на потенциала.

Нейният принос ни разреши да оказваме помощ на нашите страни членки по необятен кръг от значими стопански тематики. Последните образци включват поддръжка за начинания за цифровите пари и цифровите валути на централните банки, както и самодейността на МВФ COVID-19 за развиване на потенциала при рецесии.

Особено сме признателни на Япония за великодушното финансиране на стипендията на Япония и МВФ за Азия, или JISPA, и на OAТP тук, в Токио. Възпитаниците на JISPA са заели управителни позиции в родните си страни и за нас е огромно наслаждение, че доста от актуалните стипендианти са с нас в залата през днешния ден.

Те са бъдещето на Азия и ние се гордеем, че ги поддържаме.

Следващите двадесет и пет години

Позволете ми да завърша. Разбирам и това, че във великата традиция на куклите дарума постоянно се насочва предпочитание — цел, която се ангажирате да постигнете.

Затова бих желала да насочва следното благопожелание:

Нека през идващите двадесет и пет години се развиваме по-добре — към свят, който е по-зелен и по-интелигентен, по-справедлив и по-равноправен и, несъмнено, по-устойчив.

Бих желала също по този начин OAТP и Фондът да продължат да играят жизненоважна роля за построяването на този по-добър и по-устойчив свят. Не се колебая, че с невероятната поддръжка на Япония и продължаващото партньорство на нашите страни членки можем да реализираме това.

Много ви благодаря. Domo arigato gozaimasu.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР