Япония и Китай за първи път използваха нова военна гореща

...
Япония и Китай за първи път използваха нова военна гореща
Коментари Харесай

Япония и Китай за първи път разговаряха по гореща линия за отбрана

Япония и Китай за първи път използваха нова военна гореща линия , оповестява " Франс прес ".

Това се случва след години на договаряния за основаване на сходен канал за връзка.

Японският министър на защитата Ясуказу Хамада организира 20-минутен диалог с китайския си сътрудник Ли Шанфу, показват от японското военно ведомство.

" Хамада загатна съществуването на опасения за сигурността сред Япония и Китай, като ". Той " съобщи, че е належащо да има откровена връзка, изключително когато има опасения по отношение на връзките сред Япония и Китай ".

Пекин удостовери позвъняването и означи, че горещата линия ще " способства за по-нататъшното поддържане на районния мир и непоклатимост ".

Горещата линия, стартирана на 31 март, беше като метод за попречване на непредвидени конфликти в Източнокитайско море.
 Китай и Япония водят съвещания по сигурността за първи път от 4 години
Китай и Япония водят съвещания по сигурността за първи път от 4 години

Двете страни целят да намалят напрежението

Териториален спор за островите, известни като Сенкаку в Япония и Дяоюйдао в Китай, от дълго време подхранва напрежението сред двете страни.

Япония, която е нащрек поради възходящата военна мощност на своя съсе д, разкритикува наличието на китайски кораби към противоречивите острови и в други райони, в това число покрай Окинава.

Китай и Япония - втора и трета по величина стопански системи в света, са основни търговски сътрудници и предходната година означиха 50 години от установяването на дипломатически връзки.

Двустранните им връзки обаче постоянно са обтегнати и се утежниха още повече през декември, когато, в това число повече разноски за защита, като дефинира Китай за своето " най-голямо стратегическо предизвикателство до момента ".
 И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за защита на Япония
И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за защита на Япония

Според Пекин е под въпрос задължението на Токио към отбранителна тактика и спокойно развиване

Въпреки това министър председателят Фумио Кишида неотдавна съобщи, че желае " градивни и постоянни " връзки с Китай.

Миналата година Кишида се срещна с президента Си Дзинпин в коридорите на среща на върха, а през април външният министър на Япония посети Пекин - първата сходна аудиенция от декември 2019 година насам.

Тази седмица Кишида е хазаин на водачите от страните от Г-7 в Хирошима, където водеща тематика в дневния ред ще бъдат точно връзките на групата с Китай.

На, считана за подготовка на срещата на върха, групата предизвести Пекин против " милитаризационни действия " в Южнокитайско море.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР