Япония и Европейският съюз подписаха днес историческо споразумение за свободна

...
Япония и Европейският съюз подписаха днес историческо споразумение за свободна
Коментари Харесай

Япония и Европейският съюз подписаха историческо споразумение за свободна търговия

Япония и Европейският съюз подписаха през днешния ден историческо съглашение за свободна търговия, което ще разреши да бъде образуван стопански блок с БВП (БВП), равняващ се на близо 30% от международния, осведомиха международните организации.

Церемонията се организира в резиденцията на японския министър председател Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, прецизира ТАСС.

Според подписания документ Япония анулира митата за 94 % от стоките от Европейски Съюз, в това число европейски сирена, вино и свинско месо. Европейски Съюз подвига митническите цени за 99 % от стоките, внасяни от Япония, като коли и битова електроника, съобщи Българска телеграфна агенция. Тези промени обаче ще станат след надлежно осем и шест години след влизане в действие на контракта. Очаква се съглашението да бъде утвърдено през март следващата година, когато Англия напусне Европейски Съюз.

Първоначално съглашението трябваше да бъде подписано по-рано този месец, само че японският министър председател анулира пътуването си до Брюксел поради бедственото състояние в Югозападна Япония, провокирано от извънредно мощните превалявания. Над 200 души починаха поради наводненията и свлачищата, напомня АП.

И двете страни приветстваха договорката, която ще обхване една трета от международната стопанска система и над 600 милиона души.

Тази огромна стъпка към либерализирането на търговията бе обсъждана от 2013 година, само че подписването беше отлагано във времето поради комерсиалните спорове сред Китай и Европейски Съюз.

Япония е вторият максимален търговски партньoр в Азия на Европейски Съюз след Китай, оповестява ДПА. Традиционно Япония продава надалеч повече артикули на пазара на Европейски Съюз, в сравнение с противоположното.

В последните години връзките сред азиатската страна и Европейски Съюз станаха по-балансирани, само че Европейската комисия към момента разказва Япония като " страна, където правенето на бизнес или вложението постоянно могат да се трансфорат в предизвикателство поради присъщите особености на японското общество и стопанската система. "

Япония постоянно е подложена на критика, че към момента не отваря задоволително пазарите си, изключително този на аграрни артикули, поради опълчването на мощното фермерско лоби в страната.

През 2017 година Япония е продала на Европейски Съюз артикули за 68,9 милиона евро (81 милиона долара), до момента в който износът на Съюза за Япония е бил за 60,5 милиона евро, съгласно оповестените от Европейски Съюз данни.

Японският експорт за Европейски Съюз се състои на първо място от машинни елементи, транспортни средства, оптични и медицински принадлежности, както и химикали.

Износът на Европейски Съюз за Япония е доминиран от транспортни средства, машинни елементи, оптични и медицински принадлежности, както и фармацевтични артикули.

Търговията с услуги е доста по-слаба, с експорт на японски услуги за общо 18 милиарда евро през 2016 година (последната година, за която Европейска комисия е разгласила данни) и услуги от Европейски Съюз за Япония за 31 милиарда евро.

Европейски Съюз е вложил 82,8 милиарда евро в Япония през 2016 година, до момента в който японските вложения за Европейски Съюз са били общо 205,7 милиарда евро.

Според мнозина специалисти въпреки всичко пактът има най-вече алегорично значение, отбелязва японският бизнес ежедневник " Никей ".

Основната причина за ускорение на договарянията предходната година бе усилването на протекционизма. Япония и Европейски Съюз, най-много Германия, са стопански системи, задвижвани от износа и имат вяра в свободната търговия. Споразумението се прави оценка като уверено удостоверение на основаващата се на правила система на интернационалната търговия, показва изданието.

Отстъпките, които Япония предложи на Европейски Съюз в селскостопанския бранш са удар за американските фермери, които от дълго време се надяваха да се възползват от отваряне на японския пазар, добавя " Никей ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР