Япония е страна, дълбоко вкоренена в традиция и духовност, има

...
Япония е страна, дълбоко вкоренена в традиция и духовност, има
Коментари Харесай

Традициите на японското пречистване с вода Мисоги или Чозуя

Япония е страна, надълбоко вкоренена в традиция и нематериалност, има богата история на ритуали и церемонии, които имат голямо културно значение.

Сред тези обичаи пречистването на водата играе централна роля. Две съществени практики в това царство са Мисоги и Чозуя, всяка със свои лични неповторими ритуали и културно значение.

Мисоги: Пречистване на тялото и духа

Мисоги, което в превод значи " филтриране " или " пречистване ", е шинтоистки обред, който включва филтриране както на тялото, по този начин и на духа. Често се извършва преди влизане в свещено пространство, присъединяване във значими церемонии или след интервал на нечистотия. Централният детайл на Мисоги е водата, символизираща чистотата и обновяването.

Ритуалът Мисоги нормално се организира в естествени водни обекти като реки или водопади или на особено избрани места с класификация, сходна на водопад. Участници, облечени в бяло, постоянно знак на непорочност в доста култури, стоят под течащата вода. След това те не престават да се очистват, като изливат вода върху главите си, отмивайки физическите и духовните нечистотии. Актът е освен физическо ликвидиране, само че и алегоричен жест за започване отначало.

Мисоги въплъщава дълбоката връзка сред природата и духовността в японската просвета. Потапяйки се в естествените стихии, участниците освен пречистват телата си, само че и търсят духовно подмладяване, подновявайки връзката си с божественото и вселената.

Чозуя: Басейнът за филтриране

Докато Мисоги е характерен обред, Чозуя се отнася до зоната за филтриране, която постоянно се намира на вховете на шинтоистки светилища и будистки храмове. Чозуя се състои от каменен басейн, цялостен с течаща вода, черпаци и от време на време ритуални принадлежности като шименава (свещени въжета) и шиде (хартиени зигзагове).

Посетителите на светилище или храм употребяват Chozuya за ритуално филтриране, преди да влязат в свещеното пространство. Процесът на японското филтриране с вода включва поредност от стъпки:

 Мисоги или Чозуя

- Изплакване на ръцете: Посетителите употребяват черпак, с цел да излеят вода върху дясната си ръка, по-късно върху лявата и най-после изплакват устата си. Този акт символизира изчистването от нечистотии и значи подготвеност за доближаване до божественото;

- Измиване на черпака: След пречистването е всекидневно самият черпак да се изплакне, с цел да се подсигурява, че ще остане чист за идващия човек;

- Предлагане на почитание: Преди да изоставен региона на Чозуя, посетителите постоянно вършат малко подаяние в символ на почитание и признателност.

Чозуя служи като физическо увещание за значимостта на пречистването и уважението в японската просвета. Това не е просто практическа станция за филтриране, а свещено пространство, където хората се приготвят духовно да се приближат до божественото.

В умозаключение, традициите на Мисоги и Чозуя илюстрират дълбоката връзка сред чистотата, природата и духовността в японската просвета.

Независимо дали посредством потапящия обред Мисоги или елементарния, само че бездънен акт на филтриране в Чозуя, тези практики отразяват поклонението на Япония към традицията и нейната хармонична връзка с естествения свят. Те стоят като удостоверение за трайното културно завещание, което продължава да оформя модерна Япония.

Вижте още:

- В Япония лекуват депресията ето така;

- Японската Икигай философия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР