Япония е първата държава, където се налагат тези изделияВдигането на

...
Япония е първата държава, където се налагат тези изделияВдигането на
Коментари Харесай

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ: По-висок акциз върху бездимните цигари е прецедент в Европа

Япония е първата страна, където се постановат тези произведения


Вдигането на акциза върху бездимните цигари и изравняването му с този върху естествените е казус в Европа. Това разяснява пред “Труд ” Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна стопанска система във връзка готвената смяна в закона за акцизите. На среща в Народното събрание ГЕРБ и Обединените патриоти се схванаха да не отдръпват препоръчаните промени за увеличение на данъка върху бездимните артикули, както изиска преди ден министър председателят Бойко Борисов.

Първоначалното предложение предвиждаше акцизът върху тези произведения да се изравни с този върху естествените цигари. Новата концепция е той да нараства поетапно, като се стартира с 50 на 100 от данъка върху цигарите. В цяла Европа е обикновено разликата сред акцизната тежест върху цигара и бездимно произведение да е 3-4 пъти, безапелационен е Ганев.

И дава за образец Румъния, където акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми произведения (хийтс) е 3,8 към 1. В Гърция тя е 2,9 към едно, в Сърбия – 8,2 към 1, а в Полша е 5 към едно. В България в този момент е 3,8 към 1.
“Текущата акцизна рамка е добра и дава отговор на практиките в Европа ”, безапелационен е икономистът. “ИПИ участваше в нейното приемане тъкмо преди една година. Тогава представихме детайлно мнение пред бюджетната комисия в Народното събрание, което в голямата си част беше признато от депутатите. Днес предлагането, без причини, е акцизната рамка да се обърне надолу с главата ”, твърди Петър Ганев.

Според него е доста значимо и дали ще се промени данъчната основа за бездимните артикули, тъй като тогава ще има проблем. Данъчната основа би трябвало да е върху количество тютюн, защото бездимните произведения са доста разнообразни по своя темперамент (някои са на парчета, други са на капсули/тубички), разясни икономистът.

Той разкритикува и тезата, че експанзията на бездимните цигари потегля от Източна Европа, тъй като ние сме “полигон за опити ”. “Това не е правилно, тъй като първата страна, където навлязоха този вид артикули, е Япония и към този момент делът им на пазара там и то точно на тази марка надвишава 10%. Едва ли Япония, в която стандартът на живот е доста висок, е тъкмо мястото за тестване на артикули ”, безапелационен беше Петър Ганев.

Според него акцизната ставка върху тях би трябвало да бъде сензитивно по-ниска по отношение на цигарите, тъй като бездимните произведения съдържат тютюн, само че неналичието на горене обуславя по-ниския здравен риск и надлежно по-ниската акцизна ставка. Икономистът е на мнение, че новото предложение на процедура цели цялостно ограничение на навлизането на новите произведения на българския пазар.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР