Япoнcĸият ĸoнглoмepaт Ніtасhі щe бъдe нoвият coбcтвeниĸ нa зaвoдa нa

...
Япoнcĸият ĸoнглoмepaт Ніtасhі щe бъдe нoвият coбcтвeниĸ нa зaвoдa нa
Коментари Харесай

Hitachi става собственик на завода на ABB в Севлиево

Япoнcĸият ĸoнглoмepaт Ніtасhі щe бъдe нoвият coбcтвeниĸ нa зaвoдa нa швeйцapo-швeдcĸaтa инжeнepнa гpyпa АВВ в Ceвлиeвo, cлeд ĸaтo двeтe ĸoмпaнии пoтвъpдиxa, чe ca зaвъpшили договорката на обща стойност 11 милиарда $.

Двете компании ще създадат взаимно енергийно дружество - Hitachi ABB Power Grids.

АББ е дълготраен сътрудник на Hitachi и в началото ще резервира дял от 19,9% в взаимното дружество, което ще работи като Hitachi ABB Power Grids със седалище в Швейцария. Съвместното дружество е международен водач в енергийните системи, с годишни доходи от към 10 милиарда $ и почти 36 000 чиновници, обслужващи клиенти в над 90 страни. Бордът на шефовете на взаимното дружество включва Тимо Ихамуотила, основен финансов шеф на АББ, и Франк Дъган, някогашен член на Изпълнителния комитет на АББ. Hitachi ABB Power Grids ще се управлява от Клаудио Факин като изпълнителен шеф.

Условията на договорката с Hitachi остават както бяха оповестени на 17 декември 2018 година, със стойност на предприятието от 11 милиарда $ за 100 % от бизнеса. АББ има авансово дефинирана алтернатива да излезе от непокътнатото 19,9% акционерно присъединяване три години след сключването на договорката.

Новото взаимно дружество ще дава работа на 36 000 чиновници.

Групата на ABB има съществено наличие на българския пазар, като през предходната година тя откри петия си цех в страната, след навлизането и у нас през 1996 година. Отново през предходната година от компанията оповестиха, че са обновили завода си в Севлиево, където се правеха артикули високо напрежение за транспорт на сила.

АББ има над 2 800 чиновници в България и оперира с централен офис в София и пет клона на компанията в страната. Две от индустриалните бази се намират в Раковски и създават електрически съставни елементи ниско и приблизително напрежение. Другите два завода се намират в Петрич – за артикули ниско напрежение, и в Севлиево – за артикули високо напрежение. АББ разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна.

Работеща посредством четири съществени бизнеса – Електроснабдяване и електрообзавеждане (Electrification - EL), Задвижване (Motion - MO), Роботика и дискретна автоматизация (Robotics & Discrete automation - RA) и Енергийни мрежи (Power grids - PG) – АББ България сполучливо взима присъединяване в планове за националната енергийна система.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР