Януш Корчак е псевдоним на Хенрик Голдшмит - полски писател,

...
Януш Корчак е псевдоним на Хенрик Голдшмит - полски писател,
Коментари Харесай

8 гениални цитата за правилното възпитание

Януш Корчак е псевдоним на Хенрик Голдшмит - полски публицист, педиатър и възпитател с еврейски генезис, който на 29 години се отхвърля от персонален живот, с цел да се посвети на непознатите деца. От този избор той не отстъпва никоога, даже когато е изпратен в концентрационен лагер дружно със своите ученици от сиропиталището, в което работи. Предложено му е да се избави, само че той отхвърля и умира през 1942 година в Треблинка.

Корчак е прочут със своите книги „ Как да обичаме детето “, „ Педагогическа журналистика “ и „ Правила за живот “. Гледал е на педагогиката като на просвета за любовта към децата и употребявал за подучване усмивките и положителните думи.

Ето най-силните цитати на Корчак за възпитанието и развиването на детето, които е добре да знае всеки родител.

1. Възрастните не трябва да учат детето за правото на мощния

" Детето е едва създание. Можем да го издигнем до върха, да го подтиснем срещу волята му, можем принудително да го накараме да спре да прави нещо и да унищожим напъните му. Всеки път, когато то не слуша, аз съм по-силен и то знае, че е длъжно да отстъпи. И колкото пъти се пробва да не слуша, толкоз пъти ще го накарам да разбере, че би трябвало да се покори...

На нас ни се костват естествени и почтени пошляпванията, влаченето на детето за ръка, грубите сякаш „ ласкави “ обятия. Но кой, по кое време и при какви изключителни условия се осмелява да блъсне, да раздруса, да удари възрастния?! "

2. Уважавайте незнанието на детето

" Нужно е да почитате детската персона, това, че тя не знае доста неща и да протягате ръка за помощ единствено тогава, когато тя е фактически нужна.

Детето е чужденец, то не знае езика, нито посоките на улиците, не знае законите и обичаите. От време на време избира да се оглежда единствено и мъчно ще попита за съвет. Нужен е гид, който вежливо и търпеливо да отговори на въпросите му и да го поведе напред. "

3. Детето има право да е такова, каквото е

" Какъв ще стане, когато порасне? - питаме се с безпокойствие. Иска ни се децата да са по-добри от нас, представяме ги като съвършени хора от бъдещето. Не бива да се поддаваме на лъжливи чувства, облечени в красивите думи на егоизма.

Уж ни се желае да демонстрираме мъжество, а в действителност лъжем себе си и него – детето просто е такова, каквото е. "

4. Не бързайте с развиването на детето

" Кога би трябвало да проходи, детето, по кое време - да проговори?

...

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР